На 26 април 1986 г. при планирано спиране на Четвърти

...
На 26 април 1986 г. при планирано спиране на Четвърти
Коментари Харесай

Навършват се 35 години от аварията в Чернобил

 На 26 април 1986 година при планувано прекъсване на Четвърти блок от АЕЦ " Чернобил ", на територията на тогавашната Украинска руска социалистическа република, избухва гърмеж в реактор вид РБМК-1000, напомня ТАСС.

В момента на повредата умират двама души. Около 600 чиновници в централата и пожарникари са облъчени с висока доза радиация, като 28 от тези хора умират до края на 1986 година На радиоактивно замърсяване са подложени над 200 000 кв. км от територията на тогавашния Съветски съюз, най-много в настояща Украйна, само че и в Русия и Беларус.

Общо над 600 000 души вземат участие в ликвидирането на последствията от най-тежката злополука в историята на атомната енергетика. Около една десета от тези хора умират, а 165 000 остават инвалиди.

От 30-километровата зона в радиус от АЕЦ " Чернобил " са евакуирани към 115 000 души.

От 2012 година в Русия на 26 април се отбелязва Денят на участниците в ликвидирането на последствията от радиационни повреди и произшествия и в памет на жертвите на тези повреди и произшествия. В страните от Общността на самостоятелните страни на 26 април се отбелязва Международният ден в памет на жертвите на радиационни повреди и произшествия.

По-късно Михаил Горбачов споделя, че съгласно него Чернобил е бил един от основните пирони в ковчега на Съветския съюз, който в последна сметка рухна през 1991 година

България се подрежда на осмо място по степен на замърсяване измежду страните от засегнатия район. Заради осведомителното затъмнение, спуснато от Политбюро през 1986 година, нашата страна заема първо място по ефикасна доза облъчване на популацията в Европа. За хората от високите етажи на властта са взети специфични ограничения против радиоактивните замърсявания, само че елементарният българин не е получил предизвестие. 

В телевизионно изявление някогашният началник на Националната следствена работа Ангел Александров споделя, че в първите дни на месец май в планинските и полските региони най-малките, които пият само мляко, за двайсет дни са погълнали количества радиация, надвишаващи нормата за радиоактивна отбрана тринайсет пъти. Той твърди още, че на четвърти май, когато рапортуват на Тодор Живков, че ситуацията е доста съществено, той кима с глава и споделя: " Ще си мълчим. “
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР