На 26.10.2018 г. Общото събрание на съдиите от Върховния касационен

...
На 26.10.2018 г. Общото събрание на съдиите от Върховния касационен
Коментари Харесай

Павлина Панова и Надежда Джелепова са избрани за съдии в Конституционния съд

На 26.10.2018 година Общото заседание на съдиите от Върховния касационен съд (ВКС) и Върховния административен съд (ВАС) избра за съдии в Конституционния съд на Република България заместника на ръководителя на Върховен касационен съд и началник на Наказателната гилдия Павлина Панова (със 104 гласа) и заместника на ръководителя на Върховен административен съд и началник на Втора гилдия Надежда Джелепова (с 90 гласа), оповестиха от пресцентъра на Министерството на правораздаването.
За съдии в Конституционния съд бяха издигнати кандидатурите на 10 съдии от Върховен касационен съд и Върховен административен съд. След първото извършено гласоподаване никой от претендентите не получи повече от половината от гласовете на присъстващите членове на Общото заседание на съдиите, заради което бе извършен още един избор с бюлетина, включваща имената на четиримата съдии, получили най-вече гласове.
След повторния избор при дали своят вот 172 съдии изборната комисия регистрира, че действителните бюлетини са 169 и гласовете са разпределени по този начин: за арбитър Павлина Панова (ВКС) – 104 гласа; за арбитър Надежда Джелепова (ВАС) – 90 гласа; за арбитър Емануела Балевска (ВКС) – 63 гласа; за арбитър Дария Проданова (ВКС) – 45 гласа.
Съдия Павлина Панова е приключила „ Право “ в Софийския университет „ Св. Климент Охридски “ през 1992 година Започва работа като прокурор в Софийската районна прокуратура. През 1994 година е назначена в Софийския областен съд, а от април 1998 година става арбитър в Софийския градски съд. От 2001 до 2007 година работи в Софийския апелативен съд, като от април 2007 година е арбитър във Върховния касационен съд. От март 2013 година е заместител на ръководителя на Върховен касационен съд и началник на Наказателната гилдия.
Специализирала е в „ Т.М.С. Ассер Институт “ в Хага. Преминала е профилиран курс на образование по право на Европейски Съюз в Германия и в Европейския институт за обществена администрация в Люксембург. Има специализации в Дания, Полша и Франция. През 2004 година става лекар по право в СУ „ Св. Климент Охридски “. От 2007 година е магистър по право на Европейския съюз и член-национален представител на България в Евроджъст. Автор е на голям брой публикации, съавтор е в сборници и монографии. От началото на 2009 година е арбитър ad hoc в Европейския съд по правата на индивида в Страсбург. От 1996 до 2000 година е хоноруван помощник по право в Катедрата по наказателноправни науки на СУ „ Св. Климент Охридски “. От 2000 година е учител в Националния институт на правораздаването, а от 2008 година е и преподавател към Центъра за образование на юристи.
Съдия Панова е основател и член на Управителния съвет на Българската асоциация по европейско право и член на Съюза на учените. Владее британски и съветски език.
Съдия Надежда Джелепова е с над 35 години юридически стаж. Завършила е „ Право “ в Софийския университет „ Св. Климент Охридски “. Започнала е професионалната си кариера през 1983 година като стажант – арбитър и по-късно като младши – арбитър в Софийския областен съд. Две години по-късно е назначена за областен арбитър в Районен съд – Елин Пелин, където работи до 21 август 1989 година От 1 септември 1989 година до 1 декември 1991 година е съдия в Градски държавен арбитраж. Назначена е за арбитър в Софийския областен съд на 2 декември 1991 година, като през 1995 година е определена за заместник-председател на същия съд.
Във Върховния административен съд е арбитър от 23 октомври 2000 година. През март т. година арбитър Джелепова беше определена за заместник-председател на Върховния административен съд и за началник на Втора гилдия. Кандидатурата й беше препоръчана от ръководителя на Върховен административен съд Георги Чолаков и беше подкрепена с болшинство от Пленума на съдиите на Върховен административен съд. Подкрепа изрази и неправителствената организация „ Юристи против корупцията “. През годините е била преподавател в професионални образования, проведени от Националния институт на правораздаването.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР