На 25 юли 2023 г. в София в Министерство на

...
На 25 юли 2023 г. в София в Министерство на
Коментари Харесай

МВР и УНИЦЕФ засилват сътрудничеството си за закрила на децата в България

На 25 юли 2023 година в София в Министерство на вътрешните работи беше извършена среща на министъра на вътрешните работи на Република България, господин Калин Стоянов, и представителя на УНИЦЕФ в България, госпожа Кристина де Бройн, в наличието на заместник-министъра на вътрешните работи, господин Стоян Темелакиев, представители на главните дирекции на Министерство на вътрешните работи и чиновници на УНИЦЕФ-България, работещи взаимно по разнообразни планове, свързани с правата на децата.

Министърът приветства госпожа Де Бройн и нейния екип и изрече висока оценка за поддръжката на УНИЦЕФ в активността на Министерство на вътрешните работи по предпочитаното направление за протекция на децата. Той акцентира ролята на организацията в целия развой по смяна на Закона за отбрана от домашно принуждение, приема на деца бежанци и мигранти, в това число в подтекста на бежанската вълна от Украйна, и редица други области на взаимна работа.

Г-жа де Бройн от своя страна благодари за топлия банкет и за отличните резултати, реализирани досега в работата на УНИЦЕФ с българската страна. Тя показа новата стратегия за съдействие сред Правителството на Република България и УНИЦЕФ за интервала 2023 - 2027 година и двугодишния работен проект за 2023 -2024 година, в които главните цели са свързвани с ранното детско развиване и закрилата на детето; качествено приобщаващо обучение и овластяване на младежите; и обществено включване и мониторинг на правата на децата.

Двете страни приветстваха резултатите на дългогодишното партньорство, ориентирано към повишение на потенциала на органите на Министерство на вътрешните работи за работа с деца, шерване на положителни практики и въвеждане на новаторски услуги за деца, потърпевши от принуждение и закононарушение, и техните родители - „ Зона ЗаКрила ", възстановяване на грижата и закрилата на деца бежанци от Украйна и други страни. УНИЦЕФ и Министерство на вътрешните работи потвърдиха уговорката си по линия на предварителната защита и закрилата на децата от онлайн полова употреба и корист, както и в региона на образованието на полицията.

В края на срещата министър Стоянов и госпожа Де Бройн подписаха Меморандум за съгласие за съдействие сред Министерство на вътрешните работи и УНИЦЕФ, дружно с работен проект към него за интервала 2023-2024 година

Основната цел на взаимната работа е гарантирането на правата на всички деца в България и оказването на поддръжка на деца в риск; деца, потърпевши от и очевидци на принуждение и престъпление; деца в спор със закона, както и деца мигранти, и деца, търсещи или получили интернационална протекция.

Дейностите в проекта са ориентирани към подсилване на правната и институционална рамка във връзка с децата в риск; възстановяване на междуинституционалната и взаимоотношение в областа на правата и закрилата на децата; новаторски модели за за другарски към децата процедури, и характерни механизми за съгласуваност и взаимодействие; насърчаване и разпространяване на положителни практики и подсилване потенциала на работещите в правораздавателната система за работа с деца и фамилии.

За УНИЦЕФ:

Вече 77 години УНИЦЕФ работи на местата с най-тежки условия, с цел да доближи до най-уязвимите деца. В над 190 страни и територии работим за всяко дете, на всички места, с цел да създадем по-добър свят за всеки. За повече информация за УНИЦЕФ посетете www.unicef.org.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР