На 25 януари (по нов стил) се чества денят на

...
На 25 януари (по нов стил) се чества денят на
Коментари Харесай

Ето кой празнува имен ден днес

На 25 януари (по нов стил) се празнува денят на св. Григорий Богослов.

Св. Григорий Богослов е бил родом от гр. Назианз, Кападокийска област, по тази причина можем да го открием в литературата и като Назианзки, бил е и 12 години архиепископ на църквата в Цариград, откъдето пък идва името Цариградски. На времето са имали бит, акцентирайки региона или града, в който се е родила или живяла дадена персона по тях да я дефинират и разпознават.

Св. Григорий е бил извънредно богоотдаден и правоверен. Той е бил и с доста задълбочени ползи в региона на науката. Въпреки че по образеца на житията го разказват като замислен в себе си и богосъзерцателен, той е бил също така и надарен стихотворец и публицист, което се вижда от непокътнатите му писма и автобиографичните му стихове.

Св. Григорий Богослов се е отнасял доста състрадателно към бедните и се е старал всячески да облекчи страданията им.

Интересно е и отношението му към естествените бедствия. Той постоянно е приканвал и властимащи, и народ, да се разкаят от греховете си и да се смирят под десницата на Господа, като е обичал да цитира: “Всички се отклониха, станаха еднообразно покварени; няма кой да прави положително, няма ни един ”, точно това е главната причина съгласно него, за бедствията.

Имен ден честват всички, носещи името Григор, Григорий, Гриша.

За хората, които се интересуват от смисъла и превода на имената Григор – значи бодърстващ.

Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР