На 25 септември 2023 г. България и Съединените щати проведоха

...
На 25 септември 2023 г. България и Съединените щати проведоха
Коментари Харесай

България и САЩ проведоха втория си Стратегически диалог на високо равнище

На 25 септември 2023 година България и Съединените щати организираха втория си Стратегически разговор на високо ниво, с цел да обсъдят двустранни, районни и световни въпроси от предпочитано значение за двете страни. Диалогът съответства със 120-ата годишнина от установяването на дипломатически връзки сред България и Съединените щати и ние отбелязахме този важен мотив дружно като другари, съдружници и сътрудници. Оставаме съсредоточени върху постигането на следните цели:

Общи подходи към световни и районни проблеми

Стоим уверено обединени в поддръжка на Украйна. Непровокираната и неоправдана война на Русия против Украйна жестоко нарушава интернационалното право, заплашва почиващия на правила интернационален ред и подкопава стабилността в Европа, в това число сигурността в Черноморския район. Споделяме задачата за сигурен, проспериращ и взаимосвързан Черноморски район, който е свободен от закани към териториалната целокупност, икономическа насила и зловредно въздействие.

Задълбочаване на съдействието в региона на защитата и сигурността

Отчитайки стратегическото разположение на България в района и в границите на НАТО, ние разширяваме нашето партньорство в областта на защитата, с цел да подобрим сигурността на Балканите и в Черноморския район, в това число посредством взаимното ни присъединяване в многонационалната бойна група на НАТО, хазаин на която е България. Нашето здраво съдействие способства за повишение на оперативната съгласуемост с НАТО, подкрепя напъните на България за рационализация на отбранителните качества и спомага за по-нататъшното развиване на българската отбранителна промишленост.

Разширяване на съдействието в региона на стопанската система и енергетиката

Отбелязахме забележителния прогрес на България в диверсификацията на енергийния бранш и по-нататъшното понижаване на зависимостта от съветски енергийни запаси. Работим дружно за създаване на по-устойчив енергиен пазар, разширение на съдействието ни в региона на нуклеарната енергетика за цивилен цели и ускорение на прехода към нисковъглеродни и възобновими енергийни източници. Планираме да си сътрудничим за разширение на двустранните търговски и капиталови връзки посредством развиване на нововъведенията, дейно ръководство на новите технологии и поощряване развиването на удобна бизнес среда. Ще обмислим и по какъв начин да разтеглим съдействието в нововъзникващите технологии и галактическата политика. Възнамеряваме да дадем приоритет на скрининга на директните задгранични вложения, с цел да подсигуряваме националната сигурност.

Защита на демокрацията и подсилване на върховенството на закона

Обръщайки внимание на смисъла на задълбочаването и разширението на нашето съдействие в региона на противодействието на задграничната дезинформация и агитация, подписахме Меморандум за съгласие за противопоставяне на задграничното манипулиране на информация. Работим за постигането на измерими и на практика резултати, които да спомогнат за опазването на нашите демокрации посредством противопоставяне на възходящата опасност от задгранично зловредно въздействие и държавно-спонсорирана дезинформация. Подчертахме също нашите продължаващи старания за подсилване на върховенството на закона и гарантиране на независимостта на правосъдната система и имаме намерение да продължим взаимните старания за премахване на източниците на трафика на хора.

Разширяване на двустранните връзки

Отчетохме откритите трайни връзки сред хората и ще продължим да ги насърчаваме посредством научен, културен и професионален продан. Двете страни приветстваха напредъка на България към включване в Програмата за безвизово пътешестване, а Съединените щати потвърдиха поддръжката си за продължаващите старания на България да извърши нормативните условия за приемане в програмата.

Стратегическият разговор беше призован от заместител министър-председателя и министър на външните работи на Република България Мария Габриел и съветника на Държавния департамент на Съединените американски щати Дерек Х. Шолей и включваше високопоставени представители от двете държавни управления.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР