На 25 ноември, събота, църквата почита св. Климент Охридски, който

...
На 25 ноември, събота, църквата почита св. Климент Охридски, който
Коментари Харесай

Св. Климент Охридски е покровител на храмове в България и Македония

На 25 ноември, събота, църквата уважава св. Климент Охридски, който е настойник на едноименния храм в столичния ж.к. “Люлин ” и няколко други в страната, както и катедралния храм на Македонската православна черква в Скопие. Част от мощите му се съхраняват в манастира “Св. Пантелеймон ” в Охрид. В България частици от мощите на светеца се съхраняват в едноименния храм в Пловдив, както и в Богословския факултет на СУ “Св. Климент Охридски ”.

Според изданието " Жития на светци " просветителите на славянските нации св. св. Кирил и Методий взели със себе си и юношата Климент при визитата си в Моравия. Затова се допуска, че е роден в Солун или в близките градове.

Климент придружавал своите учители в Рим, където бил ръкоположен в духовнически ранг от римския папа АдрианІІ. След гибелта на св. Методий, архиепископ Моравски, немското духовенство изгонило апостолите на славянската тирада.

Тогава св. Климент с някои свои събратя намерил добър банкет в родната си България, която към този момент публично била приела християнството и имала потребност от учители на славянски език. Благоверният цар Борис–Михаил изпратил Климент в югозападната половина на страната, в македонската област Кутмичевица. Там работил с новопокръстените българи като преподавател и духовник.

На събора в Преслав през 893 година Климент бил определен за пръв свещеник на българския език. Като духовник и свещеник той работил 30 години за одобряване на християнската религия. През деня обучавал деца и юноши, а нощем се молел и пишел - превеждал книги, съставял проповеди за празници, които самичък произнасял или неговите възпитаници ги прочитали пред новопокръстения български народ. Построил църкви и манастири. С молитвата си правил доста чудеса.

Климент Охридски опростил глаголицата и съставил буквите на така наречената славянска писменост “кирилица ”. Само в западната половина на тогавашна България имал към 3500 възпитаници. Приготвил си гроб авансово - в учредения от него манастир “Св. Пантелеймон ”. Починал на 27 юли 916 година.

Българската православна черква е възприела да чества неговата памет и именния му ден – 25 ноември, а в деня на неговата гибел – 27 юли, се празнува паметта на всичките свети Седмочисленици: Кирил, Методий, Климент, Наум, Сава, Горазд и Ангеларий. /24chasa.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР