На 25 ноември Православната църква чества деня на Свети Климент

...
На 25 ноември Православната църква чества деня на Свети Климент
Коментари Харесай

Имен ден празнуват всички, чието име значи милостив

На 25 ноември Православната черква празнува деня на Свети Климент Охридски и Свещеномъченик Климент, свещеник Римски.

На този ден честват всички, които носят имената Климент, Климентина и Клементина. От латински името Климент (латинското clemens) значи милосърден.

Св. Климент, свещеник Римски

Св. Климент бил от богат и благороден жанр. Той служел на деятел Петър и от него бил подложен за свещеник на Рим. Заточен бил в Херсон, откакто отказал да принесе жертва на езическите богове. Хвърлили го в Черно море с котва на шията. Светите братя Кирил и Методий посредством чудеса разкрили мощите му и отнесли част от тях в Рим. Съхраняват се в църквата “Св. Климент ”, издигната върху основите на дома на мъченика. В нея е заровен и славянският просветник св. Кирил.

Св. Климент Охридски

Св. Климент Охридски е роден през 840 година в Солун, само че липсва задоволително информация за неговите най-ранни години. Личността му става известна, когато Равноапостолите просветители на славянските нации Св. св. Кирил и Методий се отправили към Моравия и взели със себе си от своята татковина юношата Климент.

Ученикът на братята Кирил и Методий, е именуван от средновековните византийски създатели " пръв свещеник, който проповядвал на български език ".

Тачен е като един от най-значимите създатели на старобългарски език, оставил след себе си жития, похвални слова и преводи на богослужебни текстове. Смята се, че той е първият, който вкарва кирилицата. Той написа жития, похвални слова, църковни химни, превежда църковни текстове. В науката се показват от 15 до 50 негови съчинения. В „ Краткото житие “ се споделя, че той “измислил и други форми на буквите за по-голяма изясненост от ония, които изнамерил мъдрият Кирил ”. 

Днес най-голямото и най-авторитетно висше учебно заведение у нас носи името му – Софийски университет „ Св. Климент Охридски “.

Честито на имениците!
Източник: woman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР