На 25 март в 3 часа през нощта се въвежда

...
На 25 март в 3 часа през нощта се въвежда
Коментари Харесай

Още седмица спим с час повече

На 25 март в 3 часа през нощта се вкарва лятното часово време, осведоми Институтът по метрология. Часовниците ще бъдат преместени с един час напред. На 28 октомври ще стане връщането към астрономическото време в 4 часа през нощта. Тогава часовниците ще бъдат върнати един час обратно.
За да влезете по-лесно в режим на работа и да се наспите на другия ден - станете 1-2 часа по-рано от нормалното. Така ще спите 2-3 часа по-малко.Това евентуално ще ви накара да заспите по-рано вечерта и по този начин имате по-голям късмет за наспиване за идващия работен / образователен ден. Спортувайте с цел да се изморите. Така ще можете да заспите по-рано и вероятно да се наспите за другия ден. Отнася се за живеещите на територията на Република България.
Лятното часово време е система, въведена за икономисване на разноски за осветяване, посредством увеличение на потреблението на дневна светлина, напомня БГНЕС. При нея формалното време се измества нормално с един час по-напред от астрономическото време, като остава по този начин за пролетните и летните месеци. С това се цели подсигуряване на по-добро съвпадение на часовете от светлата част на денонощието и дейните часове за работа и учебно заведение. За пръв път съществено то е препоръчано от Уилям Уилет в "Пилеене на дневна светлина ", оповестена през 1907 година Той не съумява да убеди английския парламент да го одобри, макар съществуването на доста лоби.
Идеята за лятно часово време за пръв път се вкарва на процедура от немското държавно управление по време на Първата международна война в интервала 30 април - 1 октомври 1916 година
Скоро по-късно Англия последват образеца, като първоначално вкарва лятно време от 21 май до 1 октомври 1916 година Лятното часово време е въведено в България на 1 април 1979 година. От 1999 лятното часово време продължава до четири часа в последната неделя на октомври, когато часовникът се връща с един час обратно.
Преместването на стрелките с час обратно, когато се връщаме към астрономическото време, понижава риска от инфаркт, а прекосяването към лятното време го усилва, настояват шведски учени от Каролинския институт. Те са анализирали статистиката за инфарктите в Швеция по време на прекосяването от лятно към зимно часово време и противоположното от 1987 година до през днешния ден. Резултатите демонстрират, че рискът от инфаркт на миокарда се покачва приблизително с 5% през първата седмица от прехода към лятно време спрямо другите седмици от годината.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР