На 24 юни православният свят празнува рождението на Свети Йоан

...
На 24 юни православният свят празнува рождението на Свети Йоан
Коментари Харесай

Еньовден е! Празнуват красиви имена

На 24 юни православният свят чества рождението на Свети Йоан Предтеча и Кръстител на Господ Исус Христос, а националният календар тачи всепобеждаващата природа. На Еньовден имен ден честват всички, които носят имената Еньо, Йоана, Йоан, Яна, Янко и Биляна.

По нашите земи рождението на Йоан Кръстител е известно като Еньовден. Смята се, че тогава слънцето изгрява доста рано, изкъпано в " жива вода ", прекатурва се три пъти и се връща обратно. За този ден се споделя още, че " Еньо си наметнал кожуха да върви за сняг ", което загатва за далечното начало на зимата и за това, че Слънцето към този момент стартира, въпреки и постепенно, да слиза към хоризонта.

Според националните вярвания всички заболявания на Еньовден се къпят в " жива вода " и от изтърсените капки се образува росата, която е лековита. Преди изгрев слънце се берат полски цветя, от които се прави огромен венец, през който всички се провират за здраве, а цветята от венеца се пазят цяла година. Това е денят, в който наложително се берат билки, които тогава получават лечебна мощ.

Според преданията на всички балкански нации в нощта против Еньовден магьосници обикалят непознатите ниви и стада, с цел да привлекат плодородието в своята равнища, хамбар или кошара. Бродницата, наречена " мамница ", отивала в потайна доба в добра равнища, изтръгвала най-хубавите класове и ги отнасяла със себе си или прекосявала пътя на най-дойните стада. Ако някой успеел със скверни тайнства да забогатее като примами непознатото, неизбежно заплащал за злината си.

В Южна България е публикуван обичаят " Еньова буля ". В навечерието на празника всяка госпожица пуска китка в " мълчана вода ", покрива я с престилка и я оставя да пренощува до розов шубрак. Еньовата буля е невръстно момиченце, което гадае и назовава, до момента в който вади китките. Правят се предсказания освен за сватба, само че и за изобилие, здраве, благосъстояние.

Еньовчето е признакът на този празничен ден. Народът ни има вяра, че на Еньовден с него могат да се излекуват всевъзможни заболявания. Отварата му ускорява плодовитостта на добитъка и работи вълшебен целебно на бездетните.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР