На 24 юни 2022 г. на специална пресконференция беше обявена

...
На 24 юни 2022 г. на специална пресконференция беше обявена
Коментари Харесай

100 писатели се съревноваваха за 12 хил. лв.

На 24 юни 2022 година на специфична конференция беше оповестена първата премия " Орфей " за неиздаден разказ с най-голямата парична премия у нас - 12 хиляди лева Това е най-голямата премия, давана в България за разказ след 1989 година.

Идеята за състезанието е на Стоил Рошкев - публицист и публицист, а ръководител на журито на литературните произведения на участниците в състезанието е проф. Симеон Янев. Какви текстове участваха, има ли потребност от сходен награден фонд, с цел да се подтиква качествената нова българска литература, кой е награденият и каква е цената на неговата творба, пред Радио София приказва Румен Леонидов.

Той, дружно със Стоил Рошкев, проф. Симеон Янев и Нора Стоичкова са журирали състезанието, като творбите, които са взели участие в състезанието са били 105, от които 5 души са се отказали. " Моят любимец беше Михаил Михайлов с книгата " Перфидни илюзии ", който взе премията ", показа Леонидов и добави:

" Имах доста другари и трябваше да преглътна възхищението си от тази книга за тяхна сметка ". Част от имената на писателите, взели участие в състезанието са: Антон Баев, Весела Люцканова, Владо Трифонов, Галена Върбева, Георги Венин, Даниела Кузманова, Здравка Евтимова, Иван Бунков, Константин Кацаров, Росен Желязков, Тодор П. Тодоров, Христо Буковски и други.

Почетен консул на България в Намибия, ловджия, художник и музикант, Михайлов е впечатлил журито с " Перфидни илюзии ", на чиито страници, въпреки и биографична не се открива думата " Аз ". Страстта му към лова го изпраща в Намибия, където разказва животът на бушмените и книгата влиза в учебниците на тази страна.

" Но това още не е най-важното. Най-важното е, че стилът му е извънредно лек, прелестен, като че ли сме чели сходни писатели, а пък сюжетът е доста български ", показа Леонидов.

Научил, че Михайлов е прочел 200 тома класическа литература в фамилната библиотека, Леонидов посочи:

" Той споделя: " На един мирис ги поех, от Омир и Платон, през Юго и Достоевски, Хемингуей и Шоу, в мен забушува стихия от исторически събития и неповторими герои, и не се укроти, до момента в който не хванах перото ". Освен това той знае доста езици, живял е в Куба и Тунис, майка му и татко му са архитекти, там научава френски и испански, а британския го научава, за разлика от множеството нас, още в учебно заведение ", означи Леонидов.

Отличеният публицист незабавно е оповестил, че подарява 10% от премията във фонда на състезанието. По думите на Леонидов, наградата " Орфей " ще има отражение върху основаването на нова българска литература, а книгата на Михайлов скоро следва да бъде издадена.

" Дано писателите да се концентрират върху гения, който идва от Бог, и да не мислят за инфлация, а да мислят за инфлацията на смисъла на живота, който не би трябвало да се обезценява ", заключи Леонидов.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР