На 24 юни 1997 г. един доста трогателен ефрейтор е

...
На 24 юни 1997 г. един доста трогателен ефрейтор е
Коментари Харесай

Как антилопата Боби стана един от най-сладките талисмани в Британската армия

На 24 юни 1997 година един много покъртителен ефрейтор е награден с медала за дълга работа и положително държание на английската войска на публична гала в Лондонската кула. Името му е Боби, а породата му е индийска черна антилопа. Боби е единствено една от редица антилопи, всички на име Боби, които се радват на изключителна кариера като талисмани на един от най-старите английски пехотни полкове в продължение на повече от 200 години – даже при изискване, че от време на време вършат бели.

 King William III of England

Уилям Орански

Кралският полк на Уоруикшир, преименуван на Кралските стрелци на Уорикшир през май 1963 година и единен в Кралския полк на стрелците на Деня на Свети Георги на 23 април 1968 година, е шестият най-стар пехотен полк в историята на английската войска. Той е образуван през 1674 година от принц Уилям Орански и го съпровожда в Англия през 1688 година по време на Славната гражданска война. Полкът има забележителна военна история и е взел участие във Войната за испанското завещание, Войните на полуострова в Испания и Франция, Граничните войни в Южна Африка, Индийския протест, Британско-американска война, Втората англо-бурска война и двете международни войни. Крал Уилям IV присъжда купата „ Кралски “ на полка през 1832 година и той става прочут като Кралския полк Уорикшир през 1881 година

Символът на значката на полка е антилопата. Според преданията, този знак за първи път е признат от мавританско знаме, заловенo по време на борбата при Сарагоса, само че също по този начин е и знак на британските крале от рода Ланкастър и евентуално е употребен точно заради своето кралско значение.

След като полкът е ситуиран в Индия пък, той стартира да приема мъжки черни антилопи като живи талисмани сред 1825 и 1841 година, а след това получава такива животни и като дарове от локалните махараджи. Тази традиция траяла епохи.

 BlackBuck

Черна антилопа (още: Антилопа гарна, винторога антилопа, наследник козел, черен козел или еленокоза)

Черната антилопа, която доста наподобява на газела, произлиза от равнините и светлите гори на Индия и Непал. Видът е дребен и изящен, а мъжките са известни с тъмните си палта, неповторимо раирани лица и дълги спираловидни рога. Сред най-бързите сухоземни животни на Индийския субконтинент, антилопата е почитана от разнообразни нации от разнообразни райони от незапомнени времена. Нейното изображение се появява в картини от епохата на Моголите, а то също има свещени конотации в индуизма и постоянно се изобразява като средство за напредване на божества, в това число Кришна и богът напразно Ваю. Антилопата се употребен и като хералдическа емблема за разнообразни княжески щати на Индия.

Всяка Боби носи превъзходна „ униформа “, когато показва полка по публични мотиви. Тя се състои от особено направено палто, избродирано с полковия герб и яка, която разрешава на двама водачи да я водят с две дълги, блестящо бели каишки. Рогата на животното са украсени със специфични парадни сребърни накрайници. Палтото й в началото е в кралско синьо, а през през 1968 година е променено на алено.

Малките антилопи се оказват любопитни и буйни. Те постоянно гризат всичко, което им попадне, като да вземем за пример, копчета от униформите на бойците. Те също са известни с това, че размахват къдравите си рога, което постоянно кара бойците да подскачат, с цел да избегнат удари в чувствителни зони. Бебето Боби изисква практични грижи и хранене с шише; то е обгрижвано от двама водачи, и живее в просторна кошара, тренира постоянно и вечеря бисквити, ядки и от време на време по една цигара. Твърди се, че съответно последната антилопа Боби се любува на „ футбол, сладки бисквити и едночасови разходки “, съгласно BBC.

Една съответна по-известна антилопа Боби е „ освободена “ от зоопарка в Хамбург от 2-ри батальон на полка в края на Втората международна война при започване на 1945 година Мъжете й построяват огромно и комфортно ново заграждение в щаба си и я извеждат на разходки, привличайки погледите на озадачени немски зяпачи.

Като амулет на полка се чака всеки Боби да съблюдава почтено държание по време на церемониални изяви. Но игривите антилопи не постоянно се държат възпитано. Веднъж, до момента в който минава около крал Джордж V по време на церемониал, Боби има дързостта да седне в наличието на Негово Величество и да пасе трева, като стопира цялото шествие. Друга антилопа позорно удря майор в задните елементи по време на празненство като оставя нещастния боец със разкъсан панталон.

 Two otterhounds

Отерхунд

Тази традицията на животните талисмани в действителност е известна в английската войска. Полковете могат да отглеждат животни като публични талисмани, за които да се грижат на държавни разходи, или като домашни любимци на полка. Други известни талисмани са кучета, понита, коне и кози.

Последната антилопа Боби почива през 2005 година Поради обстоятелството, че тази порода към този момент е застрашена, полкът към сегашния миг е показан от английски отерхунд на име Джордж. Въпреки това, Боби към момента остава част от живота на бойците, защото английската войска прави всичко допустимо, с цел да резервира традициите на полка. Символът от герба и през днешния ден се носи върху копчетата на униформите.

   
Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР