На 24 ноември празнуваме Света Екатерина. Имен ден имат всички,

...
На 24 ноември празнуваме Света Екатерина. Имен ден имат всички,
Коментари Харесай

Света Екатерина

На 24 ноември честваме Света Екатерина. Имен ден имат всички, носещи името на светицата - Екатерина, Катерина, Катя, Катрин, Катина, Тина

Според житието й, тя била извънредно красива госпожица, живееща в град Александрия. Освен красива, Екатерина била и доста интелигентна дама, която изучила философията, литературата и изключително медицината. Мнозина знатни и богати момци желали ръката й, само че тя била решила да се омъжи единствено за еднакъв на нея по красота, разум и познание.

Майката на Екатерина била християнка, само че криела вярата си - по това време християните били гонени. В покрайнините на Александрия живеел друмник аскет. Майка й я завела при него, с цел да й даде положителни препоръки, точно той я обърнал към познанието за Бог.

Една нощ в съня й се явила Богородица и това било моментът, в който Екатерина отдала душата си на християнската религия, а след това станала " небесна – чиста и свята, избраница на Христос ". Ревностно не пропущала да порицае езичниците.

Веднъж на един езически празник, пред всички тя рекла на царя: " Не те ли е позор, царю, да се молиш на гнусни идоли!... " За доста по-малко по това време падали глави, само че смилен от хубостта на Екатерина, царят й предложил половината си благосъстояние, в случай че тя се откаже от християнството. Извикал 50 мъдреци, с цел да я разубедят от вярата й, само че тя с мъдростта си съумяла да ги накара да отхвърлят езическата религия и да одобряват нейната. Успяла дори да убеди и брачната половинка на царя в Христовата религия - за което жестокият цар отсякъл главата на брачната половинка си.

Безсилен пред упоритостта на Екатерина, която съумяла за късото време да просвети доста хора, царят заповядал да бъде убита.
Около 305 година - паднала главата на едвам 18 годишната Екатерина. Преданието споделя, че ангели взели тялото й и го отнесли на Синайската планина, където два века по-късно монаси намерили мощите й и ги отнесли в манастира " Св. Екатерина " (Египет).

В старите български традиции деня е прочут и като.
Източник: hera.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР