На 24 май българите честват Деня на светите братя Кирил

...
На 24 май българите честват Деня на светите братя Кирил
Коментари Харесай

Шествие, концерт, диктовка. Как София, Пловдив и Бургас отбелязват 24 май

На 24 май българите празнуват Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската писменост, култура и просвета и на славянската словесност. Из цялата страна се организират шествия, концерти и разнообразни събития както за възпитаници, по този начин и за възрастни. Тук сме събрали някои от тях в София, Пловдив и Бургас.
София
В София в 10:30 часа стартира обичайното шествие от Министерството на културата до Националната библиотека „ Св. св. Кирил и Методий “. Там в 11 часа се организира тържествена гала пред паметника на светите братя.

Президентът Румен Радев и вицепрезидентът Илияна Йотова ще вземат участие в формалната гала пред националната библиотека. Водещ на церемонията ще бъде актрисата Силвия Лулчева, а слово ще произнесе писателят Георги Бърдаров.

Първокласници ще изпълнят стихотворението " Аз съм българче ", а по-късно хорът на Националното музикално учебно заведение " Любомир Пипков " с диригент маестро Славил Димитров ще извърши " Тропар на Св. Св Кирил и Методий " и Химн на светите братя.

В 12 часа пред Народния спектакъл " Иван Вазов " стартира празничен концерт за 24 май. В него ще вземат участие стотици деца и възпитаници от София.

На пл. „ Славейков “ също ще бъде видоизменен за празника от „ Да поЧетем “.

" Работилница за дребни разказвачи " с писателката Катя Антонова и актрисата Силвия Петкова ще открие фестивала. През целия ден от 11:00 до 20:30 часа актьори, създатели, артисти, литературни ценители и реализатори ще се качат на сцената с разнообразни осъществявания, свързани с българското слово.

На площада, който ще е с истинска пъстра фестивална визия, ще намерите още и зона за четене, базар за книги, както и аудиопроизведения от български писатели.
Пловдив
В Пловдив също ще има голям брой събития по случай 24 май.

Денят стартира с празнична литургия в храм " Св. Св. Кирил и Методий ", отслужена от пловдивския митрополит Николай. Следва връчване на почетни знаци и значки на община Пловдив на изявени учители.

На площад " 11 май " ще се състои празненство с публични слова, гала по поднасяне на венци и цветя и празничен молебен .

От там ще тръгне празничното шествие през центъра на града към пл. " Стефан Стамболов. То ще бъде съпровождано от Първи детски гвардейски отряд в България при детска градина " Мая ".

Пред постройката на Българска народна банка на Главната улица концерт ще изнесе духов оркестър към Национално учебно заведение за музикално и танцово изкуство и Център за поддръжка за личностно развиване Общински детски комплекс - Пловдив с диригент Снежана Георгиева.

На площад " Римски стадион " ще има концерт на високомерен оркестър на СУ " Паисий Хилендарски ". На стълбите на Каменица ще може да се чуе церемониален празничен привет от хоровете на Пловдив.

В 17.30 ч. на площад " Стефан Стамболов " стартира модерно фолклорно шоу с присъединяване на Школа за национални танци " Луди Млади " при национално читалище " Проф. Кирил Дженев - 2018 година "

Вечерта приключва на Античния спектакъл с музикално странствуване в света на Антонио Вивалди със симфоничния театър " Вивалди вечно " с присъединяване на Максим Ешкенази.
Бургас
В Бургас празничната стратегия стартира с огромно шествие от пл. " Тройката ", което ще премине през централната пешеходна улица на града. След това ще има концерти, галерия и други начинания в районната библиотека.

За участия в празненствата са се записали близо 10 хиляди души от целия град.
В Морската градина учениците ще могат да поднесат цветя на монумент от Алеята на възрожденците, след което да посетят един от двата концерта , които ще се проведат незабавно след шествието.

Единият концерт е на открита сцена " Охлюва " и е под наслов " Език заветен ", а другият ще се организира в Летния спектакъл под наслов " Фолклорни ритми “.
Традиционната галерия на бургаските художници " 24 май " ще бъде открита в залата на Дружество на бургаските художници.

След 11 часа стартират и празнични начинания в Центъра за модерно изкуство и библиотека. Първите от тях са озаглавени " Книгата, която ме откри " или " Сляпа среща с книга ", в които деца и възрастни ще получат книга подарък от библиотеката. От 18:00 ч. следва прожекция на документалния кино роман за Йордан Радичков " Истории за птици, хора и други чудеса " на режисьора проф. Любомир Халачев.

На 24 май ще бъде публично открит Планетариумът в зоната за публичен достъп в региона на Морската гара, който се намира тъкмо против Детския теоретичен център " Планет Ум ".
В интернет
" Проф. Любомир Андрейчин " можете да намерите и едно предизвикателство за възпитаници и възрастни. Можете да извършите къса диктовка , с която да ревизирате знанията си за българския правопис и пунктуация и да почетете българските учители и просветители.

За празнични събития в други градове

Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 година до 2004 година излъчва излъчвания на български език. От началото на 2019 година Свободна Европа е възобновена като цифрова платформа за даване на мултимедийно наличие на български език.
Фейсбук конгрес Най-ново видео
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР