На 24 февруари се навършват две години от началото на

...
На 24 февруари се навършват две години от началото на
Коментари Харесай

Под тотално унищожение: Специалните пратеници на bTV се срещат с последните жители на Купянск

На 24 февруари се навършват две години от началото на войната в Украйна, а през вчерашния ден се навършиха 10 години от деня, в който е погубен първият украинец и началото на събитията. През декември 2013 година и началото на 2014 година е по този начин нареченият „ Майдан “, когато украинският народ потегля против проруския президент Виктор Янукович. Тогава излизат специфичните служби, които към този момент се разформировани, и стартират да разстрелват протестиращите.

Следва анексията на Крим, нашествието в Донбас и началото на пълномащабната война.

Преди дни съветските сили превзеха Авдеевка, а в този момент са поели надзор над село Кринки

Вчера специфичните пратеници на bTV Стоян Георгиев, операторът Александър Осиченко, техническият помощник Марио Николчев отидоха с доброволци до Купянск - на изток от Харков, една от горещите точки по фронтовата линия.

Започнала е евакуация на дребното останало цивилно население

Купянск е град, който е окупиран от Русия още при започване на 2022 година При контраофанзивата през септември същата година той е деокупиран от украинските сили. Доскоро е било съвсем изцяло здрав, само че все още е подложен на нечовечен обстрел и съвсем няма здрава постройка в града.

Престрелките и бомбардировките са непрекъснати, а има хора, които не престават да живеят в зоната.

Доброволците оказват помощ на хората, които желаят да се изтеглят. Помагат и на тези, които остават, само че имат потребност от здравна помощ.

Украйна е въвлечена в обезверена биткa, в която се пробва да противости на съветската офанзива

Юра, Оля и котаракът им Симба живеят в жилищен блок в Купянск. През последните няколко дни всичко към тях се срутва. Буквално. Русия подлага на тотално заличаване 27-хилядния град, който е на път да последва ориста на Авдеевка и Бахмут.

“Натам по-добре не ходете. Ето там няма го целия вход. Падна снаряд или някаква ракета. Живееше семейство там, мъж и жена. Загинаха. И там падна върху две двуетажки, трафопоста уцелиха, нямаше три дни ток ”, споделя Юра.

Ексклузивен роман на пратеници на bTV Стоян Георгиев, Александр Осиченко и Марио Николчев

Оля и Юра са поискали да изоставен Купянск и стават част от печалната статистика на към този момент 10 милиона украинци, прогонени от домовете си.

„ Недай боже никому, девойки! На врага си не трябва да пожелаваш такова нещо. Такива несгоди направиха, че да не дава Господ “, споделя Юля.

Днес може да е последният ден, в който Юра и Оля виждат своя дом. 

„ Всичко е изпотрошено у дома, балкони, прозорци, всичко. Надяваме се да се върнем, само че не знам по кое време, почтено, Аз съм в потрес, не мога да приказвам повече. Симба, ела да станеш основен воин на историята. Красавецо мой, златният ми, всичко е наред, хайде, хайде “, споделя Оля, обръщайки се към котарака си.

Заедно с доброволците екипът на bTV минава от източната страна на река Оскил, в тънката линия, която се управлява от Украйна, до самата линия на бойните дейности. В село Кившариква също има останали малко хора, които живеят на едно от най-опасните места в света.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР