На 24 февруари 2022 г. Кейт Жужа трябвало да лети

...
На 24 февруари 2022 г. Кейт Жужа трябвало да лети
Коментари Харесай

Безценните уроци на живота: Как бизнес образованието помага на пострадалите във войната в Украйна

На 24 февруари 2022 година Кейт Жужа трябвало да лети от Дъблин, където живее и работи, към дома си в Украйна. Братът на Жужа към този момент пътувал от Херсон до Киев, с цел да я посрещне, а родителите и баба ѝ остават в родния град на фамилията Нова Каховка в южната част на страната.

Пътуването по този начин и не се реализира. Русия нахлува в Украйна и рано сутринта знамената ѝ се развяват над водноелектрическата централа в Нова Каховка.

" Всички бяха в потрес от това, което се случваше " , споделя тя пред.

" За нас това беше като: " Те към този момент имат нашия дом. И това беше сърцераздирателно " , споделя Кейт.

27-годишната Жужа обезверено желае да помогне на хората, попаднали в клопката на инвазията; нейният интернационален взор и уменията, които е придобила по време на образованието си по мениджмънт, скоро ще се окажат скъпи по непредвиден метод.

Още от ранна възраст тя е желала да опознае живота оттатък границите на Украйна. Като млада тя е взела участие в Корпуса на мира на Съединени американски щати, чиито доброволци са работили в Украйна. На 15-годишна възраст тя е определена да учи една година в американска гимназия в границите на културен продан.

" След това бях в действителност решена да изучавам в чужбина " , споделя тя.

" Исках да продължа образованието си по британски език. Много се интересувах от бизнес. Исках да работя за интернационална компания. Заминаването за една година в действителност разшири хоризонтите ми за това, което мога да върша. " , споделя момичето.

След като приключва бакалавърската си степен в Университета по стопанска система и бизнес в Познан, Полша, Жужа се впуска в магистърската стратегия на Cems по интернационален мениджмънт, като учи в Пражкия университет по стопанска система и бизнес и в Nova School of Business and Economics в Португалия.

През 2019 година тя се реалокира в Дъблин, с цел да работи за Фейсбук (сега Meta) в региона на интервенциите, като се концентрира върху предварителната защита на риска измежду онлайн общностите. Когато Русия нахлува в Украйна, Жужа впряга целия си интернационален опит и образованието си по мениджмънт, с цел да помогне на личната си общественост.

" Това даже не беше решение. Нямаше какво друго да се направи ", споделя тя.

Първата ѝ реакция била " да кажа на света ", тъй че тя разгласява актуализации в обществените мрежи въз основа на информация от фамилията и приятелите си. След това забелязала хора, които се нуждаели от помощ - като Мария в Нова Каховка, която готвела храна и я носела на хората в бомбоубежищата. Жужа събрала пари и ги изпратила на Мария, с цел да купи артикули.

" Това беше доста непланирано. Това е нещо, което просто правиш, тъй като виждаш, че има потребност " , споделя тя.

През идващите няколко седмици сходни дребни планове се появяват в цялата страна и тя събира средства и изпраща пари на контактите си на място, които купуват консумативи и ги доставят контрабандно на нуждаещите се.

Тя концентрира напъните си върху окупирания Херсонски район. Въпреки че интернационалната общественост се е събрала, с цел да оказва помощ на Украйна, тя знае, че нищо от това няма да доближи до родния ѝ район, " тъй като от първия ден той беше отсечен, беше окупиран " , споделя тя.

" Не се допускаха никакви филантропични конвои ".

Оттогава мрежата от контакти на Жужа работи под прикритие, с цел да оказва помощ на хора с всичко - от достъп до медикаменти и генератори до помощ на семейство, което бяга в Германия. Скоро тя осъзнава, че с цел да разшири мащаба си, се нуждае от марка и от " ясно изложение на това кои сме и какво вършим " . Заедно с брат си Михайло тя основава неправителствена организация - Съюз за помощ на Херсон. Обучението ѝ в магистърска степен е помогнало доста на нейната Неправителствени организации. 

" Мисля, че нишките на разнообразни неща, които съм изучавала, се събират в тази работа " , споделя тя.

Част от това е методът на мислене; магистратурата ѝ е помогнала да се движи бързо и да не се опасява, споделя тя. Трябвало е бързо да написа презентации за Съюза за помощ на Херсон, да взема решения по отношение на задачата и визията му и да ги оповестява на интернационалните организации. 

" Така че в нея имаше доста разнообразни аспекти на това, което научихме по мениджмънт " , споделя тя.

При бизнес плановете, да вземем за пример, тя е научила за това да има ясно предложение за стойност. 

" Приложих тази логичност още веднъж към нашата Неправителствени организации " , споделя тя. 

" Кое е неповторимото нещо, което вършим, което ще разреши на хората да ни дарят и да ни се доверят? За мен това беше: ние сме локална Неправителствени организации, основана на локално равнище. Имаме надеждни контакти на място и ангажираме интернационалната общественост да помогне на окупираните земи. "

Класовете по обществено влияние и вложения подкрепиха напъните за набиране на средства, безапелационна е Кейт. 

" При писането за безвъзмездните средства би трябвало да обясните за въздействието на вашата работа. Как можете да определите количествено въздействието на вашата обществена работа? Какви групи от популацията достигате? И тъкмо върху това работих и изучавах, когато посещавах тези класове " .

Но най-ценното нещо, което Жужа взема от курса, е мрежата на MiM (магистърска стратегия с новаторски метод към образованието с приложна ориентировка към решение на проблеми- бел.ред., източник ).

" В професионален проект сходни мрежи могат да обезпечат бърз път към промишлености, страни и компании; тя споделя, че е било " отварящо очите " по какъв начин нейните близки са се обединили в помощ на Украйна - помагайки за повишение на осведомеността и средствата. Тя прибавя, че е било " смиряващо " по какъв начин " мрежата Cems в действителност одобри войната, мен и всички неща, които се случваха в Украйна, с отворени прегръдки... и оказа помощ да се издигнем " .

През юни Съюзът за помощ на Херсон оказа помощ след разрушаването на язовирната стена покрай родния ѝ град Нова Каховка, което провокира широкомащабни наводнения.

Неправителствената организация в началото оказва помощ за съгласуване на избавителните действия, а по-късно обезпечава водни помпи, с цел да помогне на хората да разчистят домовете си.

Заради всички благоприятни условия, които MiM е предоставила на Жужа - тя е намерила работата си в Meta посредством кариерния конгрес - тя поучава студентите да не се тормозят прекомерно доста за оценките или за идеалния стаж. Съветът ѝ е да се съсредоточат повече върху това кои са те като персони, какво е значимо за тях, какво провокира наслада и какво ги удовлетворява.

" Съсредоточете се повече върху себе си, тъй като светът ще продължава да се трансформира все по-бързо и по-бързо " , споделя тя.

" Ако се целим във външния свят, ще ни бъде доста мъчно да намерим вярното място, на което да се впишем. Но в случай че знаете за себе си и за това, което харесвате, и можете да намерите тези ниши или да се включите в тях, можете да осъществите това влияние. "

Това е съвет, който един ден може да върне Жужа вкъщи. Засега най-голямото ѝ задоволство идва от работата ѝ в помощ на украинските хора и общности.

" Но отново дублирам, с всичко, което се случва вкъщи... Трудно е да се мисли къде ще бъдем. В един доста желан свят бих желала да се върна в родния си град и да оказа помощ за връщането му към живот. Не знам дали това ще бъде допустимо. "
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР