На 24 декември ваксината на Pfizer/BioNTech тръгва едновременно от Белгия

...
На 24 декември ваксината на Pfizer/BioNTech тръгва едновременно от Белгия
Коментари Харесай

Доц. Кунчев: Ваксината идва у нас в навечерието на Коледа. Започваме имунизация на 27 декември

На 24 декември имунизацията на Pfizer/BioNTech потегля по едно и също време от Белгия към всички държави-членки на Европейски Съюз. Вероятно точно на Коледа ще дойдат у нас. Имаме подготвеност да я посрещнем. На 27 декември, когато кардинално е разгласен старта в Европа, ние ще стартираме в София, Пловдив и Бургас. След като Европейска комисия е решила, че това ще е първият ден, в реда на нещата е и ние да участваме. Първият имунизиран българин кой ще е ще го оставим на избора на лечебните заведения. Това е алегоричен акт. По-важно е от там нататък по какъв начин ще се развива акцията.
Това съобщи пред Българската национална телевизия доцент Ангел Кунчев, основният държавен здравен контрольор и част от Националния действен щаб.

Предстои европейският лекарствен регулатор да утвърди имунизацията и на Moderna. Очаква се още при започване на идната година ЕМА да излезе с рекомендации, а Европейска комисия - с решение. Това обаче ще изкара на напред във времето нови логистични провокации, обасни Кунчев. Ще се наложи пазаруването на нови хладилници, защото създаването изисква предпазване от -20 градуса.

" Проблемът COVID-19 е толкоз огромен, че допускам процентът на искащите ваксина ще е по-висок. Допускам, че ще е допустимо да има доста хора, които не желаят имунизация. В едно общество, в което има 70% имунни, не може да има епидемиологичен развой. Ако сме толкоз глупави, ще си теглим следствията ", безапелационен беше Кунчев.

" Десети месец сме в тази пандемия и е обикновено броят на хората, срещнали вируса, да пораства. Само че е прекомерно дълъг на тоя остарял спор с груповия имунитет. Любимият шведски модел се провали. Не беше добра концепция да следваме този път. Мерките са мъчителни, толкоз ни е писнало на всички, само че те са нужни и се вижда, че работят ", съобщи доцент Кунчев и добави:

" Бройките са си бройки. Въпросът е да ограничаваме хората. Не сме си мислили, че в каквито и да е ограничения можем да спрем разпространяването. Имали сме и други респираторни инфекции и това е невъзможна задача. Въпросът е да се държи под надзор, с цел да не се стига до рискови стойности ".
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР