На 24 декември тръгват всички камиони с ваксини от Белгия

...
На 24 декември тръгват всички камиони с ваксини от Белгия
Коментари Харесай

Доц. Ангел Кунчев: Ще стартираме ваксинирането на 27 декември в София, Пловдив и Бургас

" На 24 декември потеглят всички камиони с ваксини от Белгия до всички европейски страни. Вероятно или на 25 вечерта или на 26 сутринта ние ще имаме подготвеност да посрещнем този камион в София ", заяви държавният здравен основен контрольор доцент Ангел Кунчев пред Българска национална телевизия.

" Ще стартираме на 27 декември в София, Пловдив и Бургас. Ще обхванем към 5000 здравни служащи. Ще дойдат 10 000 дози, само че ние ще обхванем 5000, тъй като желаеме да сме сигурни, че втората доза е непокътната за тях ", добави той.

Кунчев изясни и какви са проектите за доставка на имунизацията по месеци.

" Още първата седмица на януари следва да получим 52 000 дози, плюс 5000 малко по-късно, това е януарската ни квота. За февруари броя е близо 90 000 , а от март нататък до 150, 200 и 300 000 дози. Ваксините са доста сложен артикул, а контролът върху тяхното произвеждане е драконовски. Ако има и най-малки отклонения, е допустимо обособени партиди да бъдат спрени или да закъснеят ", посочи той.

По отношение на имунизацията на " Модерна " доцентът сподели, че тя се движи по стъпките на " Байонтех ", те са внесли цялостния пакет документи в Европейската организация по медикаментите и се чака след рекомендациите и утвърждението до края на месеца да имаме и техните количества.

Според Кунчев десети месец сме с тази пандемия и е обикновено броят на хората, които са се срещнали с вируса, да пораства.

" Само че е прекомерно дълъг интервалът, в случай че стартираме тоя остарял спор - дайте всичко да оставим, да изградим групов имунитет и това да ни избави. Видя се, че това не работи. Любимият шведски модел, който толкоз доста хора защитаваха, се провали , сподели го шведският крал, не беше добра концепция да следваме този път ", разяснява той.

" Да, ограниченията са мъчителни, толкоз ни е писнало на всички, само че те са нужни и се вижда, че работят ", безапелационен беше доцентът.

Кунчев акцентира, че има хора, които напълно умишлено, имайки някакви признаци, не се подлагат на PCR проби , не се записват и не влизат в системата. При приравняването на антигенните проби с PCR тестванията броя на инфектираните ще скочи.

" Чак на 4000 не, само че несъмнено нарастване ще има, тъй като тези хора, които са си създали бърз антигенен, а не са го удостоверили, ще влязат в статистиката. Това не е най-страшното, бройките са си бройки, въпросът е да ограничаваме хората, които могат да придвижват болестта, тъй като в никой стадий на пандемията не сме мислели, че с каквито и да е ограничения можем да спрем тотално разпространяването ", добави доцентът.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР