На 24 декември се празнува Бъдни вечер. Този празник е

...
На 24 декември се празнува Бъдни вечер. Този празник е
Коментари Харесай

Как се броят ястията на Бъдни вечер?

На 24 декември се чества Бъдни вечер. Този празник е един от най-обичаните, денят преди раждането на Христос.

Това е последният ден от коледните пости, които са стартирали на 15 ноември. Според обичаите трапезата постоянно е била подреждана покрай огнището и цялото семейство се подрежда към нея. Никой не напуща мястото си, до момента в който не свърши с вечерята и не опита всяка от гозбите.

В днешната публикация ще ви разкажем малко повече за броя на ястията на Бъдни вечер. Не спирайте да четете, тъй като следва да научите потребна и скъпа информация, която се предава от потомство на потомство.
Как се броят ястията на Бъдни вечер – обичаи и традиции, които се съблюдават и до през днешния ден Как се раздава питката на Бъдни вечер – обичаи и традиции, които се пазят във времето
Бъдни вечер е един от най-светлите, обичани и чакани празници. На този ден във всяко едно семейство има повече топлота, обич и схваща...

Ястията, които биват поднасяни на софрата, наложително би трябвало да са постни. Това е последният ден, в който не се ядат храни от скотски генезис. Прието е техният брой да е нечетен. Може да са 7 – колкото са дните от седмицата, 9 – колкото трае бременността или 12 – колкото са месеците в годината.

На трапезата се сервира самун с пара, забъркан от стопанката, постни сарми, чушки с фасул, варено жито, тиквеник, сушени плодове, орехи, мед, чесън, лук, вино и други.

Всяка една храна, която се слага на софрата, има значима символика. Задължително е първото парче от разчупената пита да се назова на Богородица и да се сервира пред иконата й.

Когато фамилията завърши с вечерята, масата не се подвига, а се оставя по този начин до сутринта. Според поверията, мъртвите идват през нощта, с цел да се нахранят.

Още от ЛЮБОПИТНО:
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР