На 24 април, Великден, имен ден празнуват всички, които носят

...
На 24 април, Великден, имен ден празнуват всички, които носят
Коментари Харесай

Ето кои са днешните именици

На 24 април, Великден, имен ден честват всички, които носят името Велик, Велика, Велико, Велин, Велислав, Величка, Величко, Велка, Велко, Вельо, Вили и Велина и производните им, написа Actualno.com.

Великден е прочут още като Възкресение Христово и Пасха. Празникът се празнува на третия ден, откакто Иисус Христос е разпнат и заровен. Тогава, на гроба на Спасителя на хората отиват дами мироносци и те виждат, че тялото го няма - Христос е възкръснал! След великото събитие Христос се явява на Мария Магдалена, а след това и на всички апостоли.

Подготовката за празника стартира 10 седмици преди Възкресение, в които църквата приканва вярващия християнин за тържеството на духа над плътта - успеха на Исус Христос над гибелта. Седмицата от Цветница до Великден има изключително значение в православния празничен цикъл и се назовава " Страстна седмица ", означаваща страдалчество. Нарича се още и " Велика седмица ". Това са последните дни от земния живот на Исус.

Седмицата след великия ден пък се споделя Светла седмица, тъй като Възкресението на Христос донася прояснение за всички. На Великден имен ден честват всички, които носят имената Велик, Велика, Велин, Велислав, Вили, Витан и производните им. Иисус Христос е възкръснал след еврейския празник Песах, по тази причина християнският празник е според от еврейския. Пасхата, или Песах, е празник по отношение на Изхода от Египет – бягството на евреите под водачеството на Моисей от Древен Египет. На Първия космополитен събор от 325 година се взема решение Възкресението Христово да се празнува в неделния ден след първото пълнолуние след пролетното равноденствие.

Ако Великден по някаква причина не може да бъде в неделния ден след Песах, то съгласно решенията на събора би трябвало да бъде отслужван един месец по-късно. Според църквата възкресението на Иисус Христос е оня исторически факт, който дава основа на цялото християнство. Св. ап. Павел разбирайки, че целият смисъл на християнството е неразривно обвързван с Христовото Възкресение написа: " Ако... Христос не е възкръснал, суетна е вярата ви... ".
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР