На 24 април 2018 г. от 18:00 ч. в Националния

...
На 24 април 2018 г. от 18:00 ч. в Националния
Коментари Харесай

Потопете се в „Трепка българска“ - изложба на Венцислава Великова

На 24 април 2018 година от 18:00 ч. в Националния етнографски музей се открива изложбата „ ТРЕПКА БЪЛГАРСКА “. Автор е Венцислава Великова от Белослав, която показва свои художествени текстилни пана, въодушевени и направени по претекстове от български трепки. Тя избира да изобрази детайли от трепки, водена от желанието да ни покаже едно друго нейно усещане.
На 25.04.2018 година от 10:30 ч. до 12:00 ч. в залите на музея ще се организира работилница, на която ще можете от близо да се запознаете със стила на работа и техниката на Венцислава и да създадете дребни лични текстилни пана, въодушевени от изложбата. Входът за работилницата е свободен при авансово записване на имейл [email protected]. Местата са лимитирани.
Организатори и куратори на изложбата са АНДАРИ – Анатолий Радев и Дария Василева – откриватели на облика. Изложбата се демонстрира в партньорство с ИЕФЕМ-БАН и с поддръжката на община Белослав. Национален етнографски музей взе участие в изложбата с трепки от своите фондове. Куратор от страна на музея е гл. ас. доктор Андрей Тонев.
„ В творчеството си прекосих през шевиците и носиите, в този момент се спирам на накитите. Моето мнение за орнаментите, комбинирани в група или групи украси в накитите, е напълно друго от общоприетото. Според мен това са останки, знаци от антично ясновидско виждане, които също, както при шевиците, са минали в украсата на облеклото, оръдията на труда, домовете, други текстилни платна – черги, одеяла, килими, покривала. Всеки знак както преди, по този начин и в този момент, си е имал значение, както и място, където да се сложи. Днес към този момент не знаем смисъла на съответните знаци, знаци, групи от знаци, трансформирали се в шевици, украси, украшения. Поради тази причина пресътворяването им би трябвало да става тъкмо. Задължително е постоянно се упоменава от къде е взет признака, шевицата. “ – споделя Венцислава Великова, създател на изложбата
„ За своите художествени пана Венцислава употребява вълнени платове, престилки и карета от раклите на старите къщи на баби и прабаби. Изработените пана включват обичайните български претекстове – елементи от шевици и носии, дружно с персонажи от българската просвета и история. Идеята в нейните творби не е да връща остарялото, нито да резервира традициите, а да „ реставрира “ красивото в тях и да го сервира по подобаващ метод на актуалното ни всекидневие. Творбите на Венцислава са владеене на читалища, галерии и частни лица. “
Oрганизатори и куратори на изложбата са АНДАРИ – Анатолий Радев и Дария Василева.
www.bulgariansunart.weebly.com
www.facebook.com/vencislava.beloslav
За Венцислава Великова: www.bulgariansunart.weebly.com/10471072-108410771085.html
Събитието във Facebook: www.facebook.com/events/1979585035626941
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР