На 24-25 октомври 2017 г. по покана на Клуб „Приятелите

...
На 24-25 октомври 2017 г. по покана на Клуб „Приятелите
Коментари Харесай

"Електроразпределение Юг" представи практики за обезопасяване на мрежата за птици

На 24-25 октомври 2017 година по покана на Клуб „ Приятелите на Природен парк „ Русенски Лом " в природозащитен комплекс „ Ломовете " (в с. Нисово, област Русе), „ Електроразпределение Юг " взе участие в семинар на тематика „ Опазване на птиците от електроразпределителната мрежа ".

Присъстваха представители на Българското сдружение за отбрана на птиците (БДЗП), на Сдружение с нестопанска цел " Зелени Балкани ", шефове на естествени паркове от цялата страна, ландшафтни архитекти и експерти по горите.

За интервала от 2009 до 2016 година в това число, „ Електроразпределение Юг " е обезопасил o по лична самодейност над 4300 стълба, което e към 430 км безвредна за птиците мрежа.

В допълнение „ Електроразпределение Юг " е оказало подпомагане на природозащитни организации по планове, финансирани от стратегия Life на Европейската комисия, както и по планове на дирекции на естествени паркове по Оперативна програма „ Околна среда ", при което са обезопасени общо 1381 стълба в най-рисковите за птиците зони.

Беше предоставена информация и за обезопасяването на щъркелови гнезда , ситуирани върху електроразпределителната мрежа, като от 2009 до 2017 година в това число компанията е инсталирала платформи на общо 2132 гнезда.

На семинара беше показана и активността на „ Електроразпределение Юг " по запазване на международно застрашения царски орел. В рамките на плана „ Живот за царския орел " (LIFE 12/NAT/BG000572), финансиран от стратегия Life, в землищата на Елхово и Тополовград към този момент са положени 43 км подземни кабели. В резултат на това заплахата за птиците е отстранена изцяло, нараснала е сигурността на електроснабдяването и в същото време са усъвършенствани ландшафтните характерности на региона. В Сливенско са инсталирани изолации на 886 стълба, като активността продължава и на други места наоколо до местообитания на царския орел.

При представянето на обезопасяването на мрежата по плана „ Живот за царския орел " беше демонстриран детайл от така наречен ПАС система (напълно изолирана въздушна линия), чието създаване продължава.

В своите изложби представителите на неправителствените организации потвърдиха ангажираността на „ Електроразпределение Юг " към опазването на птиците и показаха признателност за дейната и екологично виновна активност.

Семинарът в природозащитен комплекс " Ломовете " бе проведен в границите на плана DANUBEparksCONNECTED (Свързвайки дунавските предпазени зони в дунавски хабитатен коридор), финансиран по Програма за транснационално съдействие „ Дунав " 2014-2020.

Поканата за присъединяване към „ Електроразпределение Юг " е продължение на обмяната на опит сред плановете „ Живот за царския орел " (LIFE 12/NAT/BG000572) и DANUBEparksCONNECTED. През февруари 2017 година на конференция в гр. Инголщат (Германия), електроразпределителното сдружение показа положителното съдействие сред енергийния бранш и природозащитните организации в България.

Информация за проeкта „ Живот за царския орел " е налична на www.lifeforsafegrid.bg или посредством банер от страницата на EVN България - www.evn.bg. Повече за опазването на царския орел можете да намерите на страницата на Българско дружество за защита на птиците www.birds.bg.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР