На 23 юни се навършват 45 години от потушаването на

...
На 23 юни се навършват 45 години от потушаването на
Коментари Харесай

За годишнината от потушаването на пожара на танкера Ерма: Преместиха паметната плоча на спасителите на Варна

На 23 юни се навършват 45 години от потушаването на пожара на танкера " Ерма " по време на разтоварването му на петролния пристан на пристанище Варна.

Във връзка с годишнината Музеят за нова история на Варна в лицето на Теодор Роков провежда самодейност за изместването на паметния знак за историческото събитие на ново място, с цел да бъде обезпечен свободен достъп на жители до него.

Зад концепцията застават знакови лица от морския отрасъл, бизнеса, културните среди в града, Община Варна.

Със съдействието на РД " Пожарна сигурност и отбрана на популацията " - Варна в лицето на нейния шеф комисар Тихомир Тотев, на 9 юни постаментът и плочата са преместени от остарялото им място и инсталирани в озеленената повърхност на площад " П. Р. Славейков " пред входа на жп гарата във Варна.

По мотив 30-та годишнина от потушаването на пожара на танкера " Ерма ", на 26 септември 2007 година във Варна е повдигнат незабравим знак на благодарност към ген. лейтенант Илия Дончев, шеф на централно ръководство на ПО-МВР, персонално управлявал акцията по гасенето на пожара и към всички участници в тази трагична битка. Средствата са обезпечени от наследниците на ген. лейтенант Дончев, а изработването на постамента и паметната плоча е осъществено със съдействието на Община Варна и НСПБЗН - Министерство на вътрешните работи.

Паметният знак е разположен в облагороденото парково пространство пред Дома на науката и техниката. Дълги години на датата на това трагично събитие жители и публични лица поднасяха цветя и венци в символ на респект към хората избавили Варна от ориста на Халифакс през 1917 година

Това състояние се резервира до 2020 година, когато една огромна част от парка беше разкопана по отношение на археологически изследвания. В резултат на това целият му образ е окончателно изменен. Паметната плоча остана на ръба на изкопа, а той беше ограден с телени заграждения. Така достъпа до паметната плоча за образуване на възпоменателни събития стана неосъществим.

От музея считат, че е извънредно значимо съхраняването и даването на варненската общност на този знак, пазещ загатна за едно трагично събитие от близкото минало на града - пожара на танкера " Ерма " на варненското пристанище през лятото на 1977 година

В оня миг е съществувала действителната заплаха, в случай че пожарът на танкера не бъде сподавен, той да обхване резервоарите на брега, близката жп комбинация с вагони-цистерни, както и складовете за муниции и горива на Военноморската база. Ако това се беше случило, пристанището, както и елементи от крайбрежната и централната част на града са щели да бъдат изцяло унищожени. Ударната вълна от взривяването на всички тях е можела да изравни всичко в радиус от два километра.

Борбата с огнената буря продължава от 23 до 24 юни. По време на интервенцията е изразходено цялото количество пенообразовател на пожарните служби на областите Добрич, Шумен, Търговище, Разград и Бургас.

Всички участници в акцията с право би трябвало да бъдат наречени герои в спокойно време. Нека да си напомним на 23 юни за хората, направили един същински героизъм и избавили нашият град, приканват от музея.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР