На 23 юли честваме светите мъченици Трофим и Теофил, пострадали

...
На 23 юли честваме светите мъченици Трофим и Теофил, пострадали
Коментари Харесай

Почитаме двама мъченици, не пожелали да се отрекат от Христа

На 23 юли честваме светите мъченици Трофим и Теофил, потърпевши при царуването на Диоклетиан (царувал от 284 до 305 година, бел.ред.).
Заедно с тях потърпевши и правилните прислужници, и истинни Христови раби - всичко тринадесет души. След като отказали да се подчинят на заповедта на нечестивия изтезател - не принесли мерзки жертви на бездушните идоли - и не поискали да се отрекат от Христа, те били окачени на дърво за мъчения; по-късно езичниците почнали да стържат телата им с остро желязо, хвърляли и камъни по мъчениците; най-после пребили пищялите им и ги хвърлили в огън. Но светците били непокътнати от всемогъщата Божия мощ цели и невредими измежду пламъците и излезли от огъня, без да пострадат. Тогава мъчителят, разпалил се с люта гняв като геенски огън, заповядал да умъртвят всички с меч. И честните глави на светците били отсечени за чест и популярност на Главата на цялата Църква - нашия Господ Иисус Христос.
Св. свщмчк Аполинарий и еп. Равенийски
23 юли е и предназначен в църковния календар и на Аполинарий Равенски. Той е сирийски християнски светец, който съгласно преданията е първият свещеник на италианския град Равена. Почита се като свещеномъченик и от Източноправославната черква и от Римокатолическата черква. Първото житие на Свети Аполинарий е написано от равенския свещеник Мавро в средата на VII век.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР