На 23 октомври 2019 г. се навършват 126 години от

...
На 23 октомври 2019 г. се навършват 126 години от
Коментари Харесай

ВМРО отбелязва 126 г. от основаването си

На 23 октомври 2019 година се навършват 126 години от основаването на родолюбивата организация Вътрешна македонска революционна организация. Патриотите тържествено уважиха годишнината пред Паметника на починалите революционери от Македония, Беломорска Тракия и Одринско в центъра на София.

Присъстваха евродепутати, народни представители, министри, българи от историческите общности зад граница.

Днес е празник освен на Вътрешна македонска революционна организация, през днешния ден е празник на българщината, празник на българите от Мизия, Тракия и Македония, означи в словото си организационният секретар на Вътрешна македонска революционна организация и депутат Юлиан Ангелов.

Преди 126 години шестима млади български интелектуалци основаха тази българска организация в Солун, с цел да защитят българите, останали под турско иго, а в следствие под сръбско и гръцко, в Македония и Одринско. Да ги освободят от непознат терор. Ние, представителите на тази Организация, сме длъжни пред тяхната памет да продължим делото им, да не отстъпваме от българските национални ползи, сподели Ангелов.

Той прикани българите да са единни, както е било и преди време в Мизия, Тракия и Македония.

Тогава са били по-единни от през днешния ден, макар че са били под непознат терор, само че и духовно, и революционно са били единни. А през днешния ден виждаме, че и непознати фактори желаят да разрушат всичко българско, българските обичаи и традиции. Ние от Вътрешна македонска революционна организация обаче няма да допуснем това, безапелационен бе Юлиан Ангелов.

Той прикани всички българи зад граница да не престават битката и да пазят традициите, тъй като ще пристигна времето, когато всички българи ще бъдат обединени и България ще бъде мощна страна, уверен е Ангелов.

Преди 126 години е продължено делото на Левски и Ботев. Продължават го създателите на Вътрешна македонска революционна организация. Продължават го по-късно Дамян Груев, Георги Николов Делчев, Тодор Александров, Борис Сарафов, Владо Черноземски и цялата войска на Организацията, както и Македонският теоретичен институт. Едните с оръжие, други с перо, съобщи пред присъстващите на паметника евродепутатът, заместник-председател на Вътрешна македонска революционна организация и претендент за кмет на партията в София Ангел Джамбазки.

Той изясни повода за основаването на родолюбивата организация и защо се борят нейните наследници - с цел да се отстои историческата истина. А тя е, че популацията в Македония и Одринско има български темперамент, корени, обичаи и съзнание. 126 години се борим с непознатите пропаганди отвред. Сърби, гърци, непознати сили отвън този континент се пробват да разделят единното, неделимо, етническо българско землище. Измислят народи, фалшифицират историята, с цел да попречат на обединените на българската нация, сподели Джамбазки и прикани съратниците си: „ Дръжте гордо знамената на Организацията високо във въздуха. Те ще се веят до тогава, до момента в който не се развее трибагреника от Дунав до Черно море и от Охрид до Черно море, както би трябвало да бъде. “

Ще следваме на всички места българската идея. И в Народното събрание, и в Европейския парламент, и в общинските препоръки по места. Българската идея е защитима и защитавана от нас, от Вътрешна македонска революционна организация, съобщи в умозаключение Ангел Джамбазки.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР