На 23 ноември бе открита поточната линия на Москвич в

...
На 23 ноември бе открита поточната линия на Москвич в
Коментари Харесай

Руският москвич - Made in China

На 23 ноември бе открита " поточната линия " на " Москвич " в Москва в някогашния цех на " Рено ". Руски блогър обаче разгласява видео, в което твърди, че колите освен са изцяло китайски, само че и се създават напълно на територията на Поднебесната империя.

За да станат съветски, някои елементи на колите се разглобяват и по този начин се пращат в Русия, с цел да могат в московския цех те просто да бъде окомплектовани отначало. Производство в класическия смисъл на думата, отвън слагането на табелите " Москвич " и " Произведено в Русия ", в завода в Москва няма. 

Новината за плануваното възкресение на руската марка коли пристигна през лятото, откакто западни автомобилни концерни напуснаха страната поради нашествието на режима на Владимир Путин в Украйна. Руски медии още тогава оповестиха, че новите коли ще се вършат в завода на " Рено ", който бе национализиран след отдръпването на френската компания. Там, твърди кметът на Москва Сергей Собянин, до края на годината ще са подготвени 400 бензинови и 200 електрически автомобила, написа boulevardbulgaria.bg.

Бързо стана ясно, че новият модел на банкрутиралата от дълго време руска марка в действителност е тъкмо копие на китайския кросоувър JAC JS4 в две модификации - с бензинов и електрически мотор. Колите наподобяват изцяло идентични - разликата е в емблемата на предния похлупак и името на модела. " Руският " вид се споделя " Москвич Яуза ".

За обновяване на автомобилопроизводството се наложи съдействие с китайския авто производител Jac Motors, а в рекламни видеоклипове се говореше за помощта на китайците към " съветските им другари ". Всъщност става дума за повече от помощ.

Произведеният напълно в Китай автомобил получава купата " Произведено в Русия ", изумен е блогърът. И носи името " Москвич ".

На този декор Руското министерство на индустрията разгласи, че производството в " Москвич " ще обезпечава към 40 000 работни места в Русия. Дали това е по този начин или част от кремълската агитация? Здравата логичност подсказва, че е по-скоро второто. Факт е обаче, че автомобилният бранш е един от най-засегнатите от глобите против Москва поради нашествието в Украйна. От началото на войната до края на октомври продажбите на нови коли в Русия са спаднали с 60% на годишна база.

В " приятелското " съдействие сред Русия и Китай за възраждането на " Москвич " обаче има и западна диря. И тя води до немската автоиндустрия и в частност Volkswagen.

Компанията, произвеждаща китайските коли - JAC Motors, и Volkswagen Group афишират взаимно дружество за произвеждане на електрически коли за китайския пазар през 2017 година Марката би трябвало да е SEAT (също благосъстоятелност на Volkswagen). През март 2018 година публично се ражда взаимното дружество JAC-Volkswagen, което обаче работи с новата марка Sol. Първият артикул е автомобилът SOL E20X - електрически кросоувър, композиция сред инженеринг на JAC iEV40 (JAC Refine S2 EV), само че с предница, моделирана от центъра на SEAT в Испания.

През 2020 година Volkswagen Group декларира желание да усили капитала на взаимното дружество Jac-Volkswagen, като собствеността ѝ се увеличи от 50% на 75%. Сделката изисква и вложения в JAG (JAC Group) - това е компанията-майка на JAC Motors (която стои зад така наречен нов " Москвич " ). Споразумението сред страните, което предстои на нормалните регулаторни утвърждения, планува инвестиция от към 1 милиарда евро. По този метод Volkswagen Group ще придобие 75% от Jac-Volkswagen и надлежно 50% от компанията-майка, притежател на сдружението, " помагащо " Русия с " Москвич ".

Връзките и бизнес връзките сред автомобилния отрасъл в Германия и Китай са трайни. Както и немските вложения в социалистическата страна, като тук са освен Volkswagen, само че и Mercedes Benz, и BMW. Запазването на пазарния дял на немските компании в Китай бе значима част от последната аудиенция на канцлера Олаф Шолц в Пекин преди седмици.

Въпросът за мястото на Volkswagen на съветския пазар, няма еднопосочен отговор.

В първите месеци на войната се появиха известия, че концернът замразява производството си в съветските си фабрики. Прекратено бе и съдействието с съветската компания Gaz. Преди дни обаче прокремълската Gazeta.ru заяви, че в Русия се продава новият Volkswagen Arteon - на цена от към 4,15 млн. рубли или 65 хиляди евро.

През октомври новината бе, че Volkswagen преглежда разнообразни сюжети, един от които е да продаде активите си в Русия. За евентуалната продажба първо заяви немският вестник Frankfurter Allgemeine Zeitung.  " Съществува ясна воля да се изтеглим изцяло от страната ", твърди пред FAZ неназован източник, непосредствен до надзорния орган на автомобилния колос.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР