На 23 май е Световният ден на костенурките, който се

...
На 23 май е Световният ден на костенурките, който се
Коментари Харесай

Отбелязваме Световния ден на костенурките

На 23 май е Световният ден на костенурките, който се отбелязва от 2000 година насам.

" Тези типове са почтени за удивление поради тяхната резистентност на капризите на времето, а и на немалкото похищения върху тях от страна на нас, хората ", означават от фондация „ Геа Челониа “. Оттам показват, че с цел да се радват и бъдещите генерации на черупчестите влечуги, грижата за опазването им не би трябвало да стопира.

Първоначално са се почитали морските костенурки, само че след това вниманието се насочва и към сухоземните, сподели за Българска телеграфна агенция Ива Лаловска от фондацията. Идеята да има Световен ден на костенурките е да се ускори ползата към това животно – че е предпазен тип, че е диво и че има какво още да се научи за неговите особености, разяснява тя.

В България има четири съществени типа костенурки – два водни и два сухоземни. Лаловска означи, че измежду морските има и така наречен инвазивен тип, привнесен от Северна Америка. Такъв представител е червенобузата костенурка, която трайно се е приспособила към изискванията на живот у нас.

Любопитни обстоятелства за живота на костенурките хората могат да научат в Центъра за рехабилитация и размножаване на сухоземни костенурки в несебърското село Баня. Най-голям постоянно е ползата към бебета костенурки. На втори юни публично центърът ще бъде отворен за гости. Лаловска означи, че от съображения за сигурност на посетителите не е разрешено свободно да допират влечугите. Това може да стане единствено при категорично разрешение.

За лятото центърът ще има потребност и от доброволци. Изискванията към тях са елементарни – да обичат животните и да са подготвени да посветят времето си на грижата за тях.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР