На 22 юли Православната Църква отбелязва деня на Света Мария

...
На 22 юли Православната Църква отбелязва деня на Света Мария
Коментари Харесай

Честваме Деня на Света Мария Магдалина

На 22 юли Православната Църква отбелязва деня на Света Мария Магдалина , чиято персона от време на време се бърка с други дами, за които повествуват Евангелията. Света Мария Магдалина била родом от Мангала, на брега на Галилейското езеро .

Тя не е Мария от Витания (градче на юг от Йерусалим) - сестрата на Марта и Лазар, която помазала главата на Иисус. Тя не е и опростената грешница, която помазала нозете на Иисус и ги изтрила с косите си, за което споделя Свети евангелист Лука.

Непосредствено след описа за тази неназована по име грешница ( "...една жена от града, която беше грешница, виж Лука 7:37) Евангелие от Лука загатва поименно Св. Мария Магдалина с думите " Мария, наричана Магдалина, от която бяха излезли седем бяса " (Лука 8:2) .

От текста ясно се схваща, че Мария Магдалина била една от многото други дами, които Иисус: " излекувал от зли духове и заболявания... и които Му услужваха с парцелите си " (Лука 8:2).

Объркването на св. Mария Магдалина с опростената грешница води началото си от края на VI век и се дължи най-много на неправилно пояснение на Св. Григорий Велики.

На този ден е и преместването на мощите на светия свещеномъченик Фока към 404 година от Понт в Цариград. (Паметта му се чества на 22 септември.)
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР