На 22 септември отбелязваме 114 години от обявяването на Независимостта

...
На 22 септември отбелязваме 114 години от обявяването на Независимостта
Коментари Харесай

На този ден преди 114 години: Как България обяви своята независимост?


На 22 септември означаваме 114 години от оповестяването на Независимостта на България. Събитие в нашата история, извоювано с обединените и поредни дейности на тогавашните интелектуалци, управленци, народ и духовенство.



Годината е 1908-а. Месец септември е съвсем преполовен, когато в Търново българското държавно управление подхваща дейности по одържавяване на железниците, които са на територията на обединените Княжество България и Източна Румелия. В отсъствието на цар Фердинанд и макар отпора на Великите сили.



Няколко дни по-късно Фердинанд е към този момент в България, с цел да поддържа напъните на българския народ. В нощта против 22 септември, пътувайки от Русе към Търново, един ръкопис се трансформира повратен.

" С мастило Александър Малинов написа манифеста, дава го на княза и князът без никакви редакции приема текста. Когато идват тук, на гара Трапезица, кметът, великотърновските общественици ги чакат ", описа лекар Емил Врежаков, организатор в РИМ-Велико Търново.

Фердинанд потегля пешком и се насочва не къде да е, а към църквата " Св. 40 мъченици ".



Там, в подножието на Царевец и Трапезица, преди 114 години за първи път отеква: „ Да живее свободна и самостоятелна България! Да живее българският народ! “

Докато тогавашният министър-председател Александър Малинов чете тържествено манифеста и на Царевец, вестта за Независима България към този момент пътува като депеша до всички български градове и европейски столици.



Усилията на възрожденци, следосвобожденци и дейци за обединяване са увенчани с триумф.

Подкрепата на Великите сили идва няколко месеца по-късно, когато при започване на 1909 година публично признават България за пълноправен член на европейските нации.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР