На 22 март отбелязваме Световния ден на водата. Денят поставя

...
На 22 март отбелязваме Световния ден на водата. Денят поставя
Коментари Харесай

Стойността ѝ е много по-голяма от нейната цена: Световен ден на водата

На 22 март означаваме Световния ден на водата . Денят слага акцент върху цената на водата и какво значи тя за хората.

Изменението на климата визира световния воден цикъл и изостря конкуренцията за все по-ограничено предложение на сладководни запаси. Сушите, наводненията и изменящите се модели на превалявания засягат водната и продоволствената сигурност, поминъка, здравето на екосистемите и биоразнообразието, като засягат непропорционално най-уязвимите общности, напомня Световната метеорологична организация (СМО).

Все повече внимание обръщаме на повишение на информираността във връзка с световната водна рецесия, като подчертаваме върху поддръжката и приноса на всички заинтригувани групи за постигането на Цел 6 за стабилно развиване - Вода и канализация за всички до 2030 година, от Целите за развиване за хилядолетието на Организация на обединените нации.

Стойността на водата е доста повече от нейната цена - водата има голяма и значима роля за нашите семейства, просвета, опазване на здравето, обучение, стопанска система и естествената среда като цяло. Ако пренебрегнем някои от тези аспекти, рискуваме да не управляваме вярно този незаместим естествен запас. С добра съгласуваност и съдействие сред виновните институции, както и с дейното присъединяване на заинтригуваните групи и на необятната общност с схващане на същинската, многоизмерна стойност на този запас, можем да защитим водата в интерес на всички.

Денят се отбелязва на 22 март всяка година от 1993 година насам под егидата на Организация на обединените нации и подчертава върху значимостта на достъпа до питейна вода. Световният ден насочва вниманието към 2,2 милиарда души на планетата, които живеят без достъп до питейна вода. Фокусът е подложен върху предприемане на дейности за справяне с водната рецесия в международен мащаб.

Не пропускайте най-важните вести - последвайте ни в 
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР