На 22-годишна възраст Оскар Пиер, аерокосмически инженер по образование, стартира

...
На 22-годишна възраст Оскар Пиер, аерокосмически инженер по образование, стартира
Коментари Харесай

Оскар Пиер: Компании като Glovo могат да задминат Amazon

На 22-годишна възраст Оскар Пиер, аерокосмически инженер по обучение, започва компания, която няма допирна точка с дипломата му, само че се трансформира в единствения испански еднорог. Днес тя е разпознаваема в целия свят. Кои са компликациите от основаването на Glovo до през днешния ден и кои са скъпите, само че скъпи уроци - това разкри Пиер като специфичен посетител на форума Digital Trends 2022.

В началото на своето възникване Glovo съумява да притегли внушителните 450 млн. евро от вложители. Компанията има едно солидно предимство, с което Оскар Пиер изяснява триумфа й. Инвеститорите не са виждали друга като нея. Сега той счита, че бъдещето е в така наречен dark shops.

Пиер започва своята компания в Барселона със лични средства и цел да революционизира метода, по който хората пазарят. Не всичко по пътя му обаче върви без спънки. 

Имахме 7 сложни години и доста моменти, от които три, в които останахме съвсем без пари, спомня си Пиер. За него гениите са преди всичко за триумфа на едно начинание.
Когато стартира, той е едвам на 22 година и няма концепция по какъв начин действа бизнесът. Затова се концентрира върху гениите и ги оставя да работят. Той се прочут с умеенето си да стимулира чиновниците да подобрят своето показване.

В диалог с Александър Йорданов, общоприет управител на Glovo България, Оскар Пиер уточни и някои от главните неточности през годините.   



Когато видяхме по какъв начин се развиваме в Барселона, Мадрид и Милано, това ни направи доста амбициозни. Решихме да навлезем на още пазари и започнахме да го вършим много бързо. По-късно осъзнахме, че водим доста борби и не можем да спечелим всичките от тях, показа той.  

В Бразилия мислехме, че ще надвием локалния съперник. Девет месеца по-късно се оттеглихме. Това беше безценен урок, само че доста значим за бъдещото ни развиване, отбелязва Пиер. Затова той поучава да бъдете уверени, че фокусирате ресурсите си в страни, в които има действителни условия да извършите сполучлив бизнес.

В проектите на Glovo в този момент е да навлезе в седем африкански страни. Защо в тях? Защото оферират отлични благоприятни условия. Във всеки град се яде, държи се и на комфорта. Ако се прицелите в Лондон и Париж, там конкуренцията е голяма. Не по този начин стоят нещата в африканските страни. Затова работим там върху основаването на бизнес като в Барселона.  



Според Пиер бързите доставки и удобството са две потребности, които са търсени във всички страни. Бъдещето е в dark shop и супер бързите доставки. Затова компанията инвестира в дигитализирането на дребните и междинните по величина магазини. За доста от тях Glovo е първата среща с онлайн търговията. Те са значима част от концепцията на супер бързите доставки, с цел да може потребителите да пазарят и да получават мечтаните артикули в границите на до 30 минути. За задачата компанията построява и хранилища с хиляди артикули.

Тук е едно от преимуществата на фирмите за бърза доставка на храна пред Amazon.

Както споделям на екипа си, храната за нас е като книгите за Amazon. Освен нея обаче, има логистика, която би трябвало да бъде изпипана до най-малкия подробност, споделя Оскар Пиер.

По думите му, Glovo, както и другите компании, които се развиват в посока супер бързи доставки, имат капацитета да станат по-големи от Amazon. Най-голямата компания в света по оборот в онлайн търговията построява складовете си отвън градовете и това е фактор при периода за доставка.

Ние можем да имаме хранилища в градовете и да работим с всички магазини - дребни, огромни и известни вериги, което ни прави доста по-бързи, безапелационен е испанецът. Освен това хората постоянно имат потребност от храна и ядат доста по-често.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР