На 21 юли започва основният ремонт на тунела към столичния

...
На 21 юли започва основният ремонт на тунела към столичния
Коментари Харесай

Започва ремонтът на тунела към Люлин: спират трамвай 8, ограничават движението -

На 21 юли стартира главният ремонт на тунела към столичния кв. Люлин, поради което следва метаморфоза на придвижването. От на следващия ден се стопира трамвай №8, който се движи през тунела, а от 25 юли придвижването ще се прави в една лента в посока,  заяви зам.-кметът по строителството Ангел Джоргов.

Подготвителните действия ще бъдат осъществени за 3, 4 дни, тъй че придвижването в тунела да бъде проведено в двете посоки в северното платно.

Той призова жителите да употребяват различни направления, главно през бул. „ Сливица “.

Вероятно след началния стадий на ремонтните действия - по облицовката и тавана - евентуално ще се наложи тунелът да бъде затворен напълно , предизвести Джоргов.

Автобус ТМ8 ще замести спрения краткотрайно трамвай 8. Той ще се движи през тунела. При реорганизацията трамвай №8 ще стига до обръщалото на трамвай №10 в " Западен парк ", а оттова ще потегля рейс, който ще прави прави ляв завой по бул. „ Вардар “ и оттова по бул. „ Царица Йоана “ ще потегля през тунела и ще стига до трасето на трамвая по нормалния си маршрут. Автобусът ще бъде със същия период на придвижване като трамвая. Движението на трамвай №8 ще бъде възобновено напълно през есента, като изцяло ще бъде сменен релсовият път и контактната мрежа.

" Автобус 56, който в този момент стигаше до метростанцията на " Западен парк ", ще стопира на ухото на трамвай 10 на бул. " Стамболийски ". Хората ще могат със същото билетче да употребяват заместващия рейс и да вършат връзка с метрото " - добави Джоргов.

Ремонтът ще продължи малко над 200 дни, доникъде на февруари 2023 г.  Предвижда се трамвайното придвижване да бъде възобновено по-рано, през есента.

Предвиждат се ремонт на тунелната структура на входните и изходните рампи, замяна на отводнителната система, хидроизолация, нови облицовки, ново енергоспестяващо осветяване, нова вентилация. Ще има напълно нов релсов път и контактна мрежа. Ще има и нова ограничаваща система за видеонаблюдение и надзор.

Тунелът е едно от най-натоварените транспортни уреди в София и от дълго време е за ремонт. Не е ремонтиран главно, откогато е издигнат през 80-те години. След обновяването той ще придобие европейски тип - увери зам.-кметът.

Основният му ремонт ще коства към 12 млн. лв..

От събота, 23 юли, стартира и ремонтът на централната градска част, така наречен зона 4. Предвижда се прекъсване на придвижването по бул. „ Цар Освободител “ сред бул. „ Васил Левски “ и постройката на Българска академия на науките. Предвижда се замяна на тротоари, пренареждане на жълтите павета и засаждане на растителност.

Ремонтът е със период от края на юли до началото на септември.

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР