На 21 януари по стар стилбългаринът отдава почит на своите

...
На 21 януари по стар стилбългаринът отдава почит на своите
Коментари Харесай

По стар стил днес честваме Бабинден - ден на родилната помощ

На 21 януари по остарял стилбългаринът отдава респект на своите баби акушерки,които в миналото са били единствената родилна помощ, помагали са освен в мига на самото раждане, само че и преди и след него, предава Агенция " Фокус ". Лекарите-акушери също означават 21 януари.

Рано сутринта наБабинденжените, които имат деца от 1 до 3 години, наливат вода от чешмата, поставят в нея босилек или здравец, подготвят сапун и нова забрадка. Отиват в дома на бабата акушерка за обредно поливане и миене на ръцете. Поливането се прави в градината, на дръвника (за да се пресече всичко лошо) или на стълбите. При миенето бабата хвърля вода нагоре (колкото са капките, толкоз да са берекетът и здравето), подскача нагоре (да са пъргави децата). На коляното на детето поставят малко сол да близне, с цел да няма разстройство през годината, или пепел, с цел да не го хващат бабици.

Жената подарява бабата с риза, чорапи, платно и забрадка с вързана в нея пара. Бабата връзва на детето мартеничка от бял и червен конец и паричка и също подарява детето с чорапки и ризка.

Днес бабата обикаля къщите, в които е бабувала, и къпе дребните. Носи бяла и алена вълна, мед и просо. Бялата вълна съставлява магическа благословия, с цел да доживее детето дълги години, алената - с цел да е крепко и румено, просото - с цел да пълнее, медът - да е работно като пчелата и да умножи човешкия жанр. След къпането маже децата с прясно масло и мед. Това е методът, по който тя миросва дребните. С мед и благослов бабата миросва и булките: „ Да са сладки на мъжете си, както е сладостен медът. "

Бабата акушерка поставя празнична софра (като за женитба или кръщене) за всички дами, на които е бабувала, и ги кани на посетители. Дъщерите и снахите редят трапезата. Там всяка оставя своя подарък: прясна погача, кокошка, баница, шише вино. Веселбата е бурна, с пиперливи подмятания и закачки. Наричанията и припевките са свързани със половия живот, зачатието, раждането.

На места бабата, окичена с гердан люти чушки към врата, кади с керемида под полите на дамите, с цел да раждат повече. Пеят се песни за фамилията, любовта, честитите майки с многолюдна челяд. Бабата сее с сито просо на софрата, с цел да са плодовити дамите. В началото на трапезата сядат единствено дами. Чак по-късно идват мъжете и веселието става още по-буйно, с музика, игри и песни.

Вечерта ритуалът продължава с обредно къпане на бабата акушерка, назовава се „ влечугане ". Както тя е къпала децата на присъстващите, по този начин и те нея къпят. Изнасят я на открито, поставят я в двуколка, шейна или огромен плетен панер и я влачат към реката. Мъжете са маскирани като волове, с кожени маски и рога. По пътя шествието нараства. Невестите гледат да срещнат някой мъж, пробват се да го разсъблекат, желаят откуп. Мъжете пък гледат да не се приближават доста покрай шествието. Накрая обръщат коша с бабата в реката и я изкъпват хубаво или изсипват на главата й единствено чаша вода.

Вечерта на площада се вие общо хоро. Празникът приключва пред къщата на бабата, изпращат я, носят я на ръце, целуват й ръка и дават блага. Така показват своята признателност и любов към тази жена.

Ако на Бабинден времето е топло и ледът се топи, реколтата няма да е добра. Ако пече слънце, през февруари ще е мразовито. Добре е, в случай че вали сняг или дъжд. Предвещава изобилие през годината.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР