На 21 ноември Българската православна църква отбелязва празника Въведение Богородично.

...
На 21 ноември Българската православна църква отбелязва празника Въведение Богородично.
Коментари Харесай

Отбелязваме денят на християнското семейство



На 21 ноември Българската православна черква отбелязва празника Въведение Богородично. Това е един от 12-те велики християнски празници, еднообразно отбелязвани и от православието, и от католицизма.

Според църковния ни календар празникът попада в интервала на коледните пости. На този ден вярващите одобряват Свето причестяване, а с него и нови сили за нравствен напредък и битка със злото – в себе си и в света.

Според православната традиция на този ден е въведена в храма от своите родители 3-годишната Мария – бъдещата Божия майка. Затова се смята, че на този ден цялото семейство би трябвало да влезе в храма и да отдаде респект на всички християнски добродетели.

С решение на Светия Синод от 1929 година този празник се празнува и като Ден на християнското семейство и на православната юноша.

Според националните поверия на този празник българите гадаят какво ще е времето през идната година. Ако е топло и слънчево, зимата ще е люта, а лятото изсъхнало. Ако вали дъжд или сняг, зимата ще е снежна, лятото дъждовно, а реколтата богата.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР