На 21 май, в Дом на културата “Борис Христов, Пловдив,

...
На 21 май, в Дом на културата “Борис Христов, Пловдив,
Коментари Харесай

ONE DANCE WEEK представя знаковата белгийска компания ``kabinet k`` |

На 21 май, в Дом на културата “Борис Христов ”, Пловдив, ONE DANCE WEEK ще показа спектакъла " обещай ми " на една от водещите белгийски компании за актуален танц - kabinet k & hetpaleis . В спектакъла си kabinet k слага под въпрос самата визия за страха у няколко генерации. Седем танцьори, измежду които и деца, оставят своите страхове зад кулисите, с цел да покажат избухливата сила на съществуването, която не признава задръжки, граници и инертно самоограничение. Спектакълът с музика онлайн е празник на смелостта и безразсъдството, танцов флирт с заплахите и паниките, които на вятъра желаеме да прикрием или да забравим. От сцената струи по детски автентичен, само че физически мощен ентусиазъм за навлизане в територията на незнайното.

Спектакълът е наличен за фенове на всички възрасти, а билети в продажба ще намерите на касите на в цялата страна и онлайн от мрежата на EPAYGO.



“Обещай ми е примамливо брутална ода за твърдоглавото дете. Спектакълът е ода освен за нашия вътрешен въстаник в едно плашливо общество, което се кълне в контрола и сигурността. В спектакъла става дума и за упоритостта да отстояваш нещо. За прескачането на вашите граници. За плаването против течението. И за вярването, че в случай че съвсем се ударите в стената със затворени очи, постоянно ще има някой да ви отбрани. Това прави обещай ми красива противоотрова за днешните времена. ” - написа за спектакъла на страниците на DE STANDARD

Йоке Лаурейнс и Квинт Мансховен са хореографи, приключили надлежно философия и дизайн. Работата им в kabinet k е фокусирана в основаването на танцови продукции, в които вземат участие както професионални танцьори, по този начин и деца. Техният танцов език се основава на действителни дейности и дребни жестове от всекидневието, преплетени с детайли от игри. Тъй като изпълнителският състав включва деца, това прави продукциите им налични за дребни и огромни.
Всяка театрална творба на kabinet k безусловно изниква от стъпките на дребните танцьори, точно поради тяхната непринуденост и интуитивност. Това е основен аспект на танцовия език на двамата хореографи и изяснява за какво те обичат да работят с деца и по-възрастни хора, които не са повлияни или са по-малко повлияни от избрани модели на държание или характерна танцова техника. Хореографите желаят да се отнасят към танца по метод, присъщ за възрастните, само че и да оставят детето да бъде „ дете “. Затова в метода им няма дори нотка на застъпничество – интелигентността не е непозната на децата, а танцът е форма на изкуството, която по подсъзнателен път може да завоюва децата и юношите.

От 2002-а година насам Йоке Лаурейнс и Квинт Мансховен основават серия спектакли под шапката на няколко огромни театрални компании, и градят известност си на „ младежката танцова сцена ”: DROMEN HEBBEN VETERS (fabuleus), SHELTER (Kopergietery), MARTHA, MARTHE (Kopergietery) и QUESTO RICORDO (CC Hasselt). Със спектаклите EINZELGÄNGER, UNFOLD, I SEE YOU, ZWALUWZANG, RAW и BAB(B)EL двамата да надграждат своя репертоар за младежка публика. Спектаклите UNFOLD и RAUW са включени в програмата на Theatre Festival и нареждат Kabinet К на интернационалната карта. От 2016-а компанията е ангажирана в структурно съдействие с младежкия спектакъл Нetpaleis в Антверпен. HORSES е първата режисура, която се основава вследствие на това партньорство, а през 2018-а там е основана и продукцията INVISIBLE.

Кabinet k следва органически метод към танца, който придава значение не виртуозността, а на избрана достоверност на придвижването. Хореографското наличие постоянно има приоритет пред естетиката. Компанията си случи с танцов език, който в един миг е наблюдателен, минималистичен и образен, а по-късно минава в сурова, брутална и буйна сила. Той се развива към централна концепция, каквато е устойчивостта в RAUW или сляпата религия в HORSES – тази концепция се предава на младата аудитория посредством придвижванията, сценографията, изпълнителския състав, ритъма на представлението и така нататък Други от непрекъснатите детайли в тази работа са музиката онлайн и/или новосъздадена музика, наличието на танцьори от разнообразни генерации на сцената, въздействието на образните изкуства. Kabinet k желаят да предложат опция, да покажат разнообразни подходи и да отвръщат тишината със театрални светове, изпълнени с благоприятни условия и оферти.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР