На 21 март отбелязваме Световния ден на поезията. Той е

...
На 21 март отбелязваме Световния ден на поезията. Той е
Коментари Харесай

Отбелязваме Световния ден на поезията

На 21 март означаваме Световния ден на поезията . Той е разгласен от ЮНЕСКО през 1999 година " за поддръжка на езиковото разнообразие посредством поетично изложение и увеличение на опцията за чуване на застрашените езици ".

Неговата цел е да предизвиква четенето, писането, публикуването и преподаването на лирика по целия свят и, както се споделя в истинската декларация на ЮНЕСКО , да " даде ново самопризнание и подтик на националните, районните и интернационалните поетични придвижвания ".

Световният ден на поезията е мотив за удостояване на поетите, възобновление на устните обичаи на поетични рецитали, поощряване на четенето, писането и преподаването на лирика, поощряване на доближаването сред поезията и други изкуства, като спектакъл, танци, музика и живопис и повишение на видимостта на лирика в медиите.

Празникът ще бъде маркиран и в Бургас с неизвестен лиричен блиц конкурс в Дома на писателя, оповестяват организаторите на инициативата от читалище " Любен Каравелов 1940 ".

На него са поканени да вземат участие поети от всички генерации, както и почитатели на поезията. Авторите могат да се включат в състезанието, като напишат творба по зададена в момента тематика. За най-добрите измежду тях са предвидени награди, а събитието ще бъде съпроводено и с музика. Датата 21 март съответствува с Международния ден на кукления спектакъл, по тази причина в честването ще вземат участие също актрисата Румяна Кралева и децата от Театрална формация " Усмивка ".

Всеки миг е значим! Последвайте ни в  и , с цел да сте в крайник с тематиките на деня

 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР