На 21 март от 18 часа в Постоянната експозиция Мексиканско

...
На 21 март от 18 часа в Постоянната експозиция Мексиканско
Коментари Харесай

Показват книга и изложба за маите в Мексиканската къща

На 21 март от 18 часа в Постоянната експозиция „ Мексиканско изкуство “ на Градска художествена изложба – Пловдив в Стария град ще бъде показана книгата на Луис Монтеро „ Неразказани митове за маите “. Едновременно  с това ще се открие и галерия с илюстрациите, основани от художничката Ана Монеро за литературното произведение. Освен креативен тандем мексиканецът Луис Хулиан Монтеро Палма и българката Ана Огнянова Монтеро са семейство, което избира да живее в България, като сплотява духовно две толкоз разнообразни култури и светоусещания.

„ Неразказани митове за маите ” среща читателя с четири предания за маите Киче в опит да се отдели действителното от вплетените в него вярвания, суеверия, митичност.

Авторката на илюстрациите Ана Монтеро е българска художничка, изучавала тайните и мистичните следи на мексиканските цивилизации и по-специално на маите. Тя е живяла в Мексико, където съумява да реализира пряк контакт с тази толкоз фамозна и забавна просвета от полуостров Юкатан.

Участвала е в латиноамерикански изложения, където творбите ѝ са одобрявани с огромен интерес поради изповядваното от нея разбиране за индивида като „ дете на Вселената, чиито корени и материална обивка са от Земята, а Духът е повсеместен и пътуващ през времето и пространството, насочен към духовното, без боязън от Смъртта и без обвързване към Живота. “ Тя има вяра, че двете са едно цяло, част от безконечния цикъл за рационализиране и филтриране... “

Изложбата с илюстрации от Ана Монтеро ще продължи до 4 април. /Марица.бг
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР