На 21 февруари в София ще се проведе традиционното Общо

...
На 21 февруари в София ще се проведе традиционното Общо
Коментари Харесай

Георг Спартански: Диалогът за децентрализация на общините трябва да започне след, а защо не и преди изборите

На 21 февруари в София ще се организира обичайното Общо заседание на Националното съдружие на общините в България/НСОБ/. В него присъединяване ще вземе и кметът на Плевен Георг Спартански.

„ Общото заседание е най-висшият орган на НСОБ и при започване на всяка година се събираме, с цел да чуем доклада на Управителния съвет на сдружението и на неговия Контролен съвет за свършеното през предходната година, както и да планираме работата на сдружението за актуалната година “, сподели пред журналистикметът Спартански.

На тези срещи постоянно участват представители на Централната изпълнителна власт и все още са доказани поръчките за присъединяване на служебния министър председател Гълъб Донев и министъра на финансите Росица Велкова. Очаква се в срещата да се включи и министърът на районното развиване и благоустройството Иван Шишков.

„ За следващ път главен въпрос за всичките общини, без значение дребни или огромни, е финансовата децентрализация на ръководството и това, по какъв метод ще действа локалната власт, сложена в изискванията на продължаващи редица рецесии, в това число и на политическо равнище “.

Георг Спартански сподели, че страната ръководи посредством общините, а в общините живеят жителите на тази страна. Кметовете са най-близко до хората и те слагат своите проблеми, упования и доста постоянно рецензии, посредством тях.

„ Взаимодействието с страната постоянно е било доста значимо и разговорът би трябвало да бъде непрекъснат, само че да не остава единствено фиктивен. Аз смятам, че е извънредно време след десетилетия диалози за финансова децентрализация, да се пристъпи към действително осъществяване на тези планове, които обаче всяко държавно управление – постоянно или служебно, еднопартийно или съдружно постоянно заявява като подготвеност,но в никакъв случай не осъществя като процедура.

Кметът на Плевен сподели, че в този момент е моментът – на този върховен конгрес на НСОБ, в навечерието на старта на предизборната акция на партиите, които желаят тази страна, да чуят, че в действителност българските общини са страната, хората на тази страна живеят в общините и политиките на партиите ще се осъществят във и посредством общините.

„ Затова е доста значимо разговорът да бъде равнопоставен и да стартира незабавно след изборите, а за какво не още преди тях да бъдат поети от всички съществени политически играчи избрани на практика задължения по линия на тази обсъждана от десетилетия, само че към момента действително не функционираща финансова децентрализация на общините “, сподели Спартански.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР