На 21 февруари Църквата ни почита Св. Евстатий, архиепископ Антиохийски

...
На 21 февруари Църквата ни почита Св. Евстатий, архиепископ Антиохийски
Коментари Харесай

Празник е! Красиви имена черпят днес

На 21 февруари Църквата ни уважава Св. Евстатий, архиепископ Антиохийски и Св. деятел Тимотей. Имен ден честват 7 имена - Евстати, Евстатий, Евстатия, Стати, Статко, Тимо, Тимотей.
Св. Евстатий бил изповедник, мъченик за Христовата религия по време на десетото гонение срещу християните. Той бил единомислещо определен от християните за свещеник на Антиохия. На тази служба Евстатий взел присъединяване в Първия Вселенски събор (325 г.) и твърдо защитавал православното обучение срещу еретика Арий.
В 326 година той отишъл в Грузия, преди малко просветена с християнската религия, с цел да сложи там пастири за новопокръстените. Като се върнал оттова, той продължавал старателно да се занимава с делата на Църквата и бил обичан и почитан от християните като човек, изпълнен с добродетели и дълбока християнска мъдрост.
След гибелта на император Константин Велики (337 г.) синът му Констанций станал цар на източната част на Римската империя. Той покровителствал арианите, които придобили над него такова въздействие, че самовластно преследвали и угнетявали всички ония, които държали същинското обучение на вярата. Ония, които не се съгласявали с тях, били лишавани от ранг, пращани на изгнание и подлагани на непрекъснати гонения.
Така те свалили Цариградския свещеник Павел и го изгонили; създали старания да погубят и Атанасий Александрийски. Някои от тях, отивайки в Йерусалим за освещението на храма „ Свето Възкресение ", пристигнали и в Антиохия с скрито желание да смъкват Евстатий. Епископът, който не подозирал техните зли планове, ги приел с най-голяма наслада. Веднага те организирали събор, на който почнали да преглеждат делата и вярата на Евстатий.
Всичко към този момент било от тях авансово уредено и решено. Измислили клюка срещу благочестивия свещеник, като го обвинили в порочен живот и разкол, съобщили решенито си на императора, възбудили в Антиохия национално неспокойствие и по-късно свалили св. Евстатий и го пратили на изгнание в Тракия дружно с някои презвитери и дякони, които не желали да се разделят с него. Свети Евстатий починал във Филипи в 360 година.
На 21 февруари църквата ни уважава и Св. деятел Тимотей, който бил възпитаник на Св. ап. Павел. Той бил извърнат в християнството от него по време на първото му мисионерско странствуване, а при второто си странствуване великият деятел го взел за собствен сателит и възпитаник.
Св. ап. Павел му възлагал значими поръчения. Сведенията, които Тимотей донесъл на своя преподавател от Солун в Коринт, станали мотив за написването на Първото обръщение до християните в Солун. Св. деятел Тимотей бил първият свещеник в град Ефес.
Той бил от Листра, Мала Азия. Баща му - елин, майката, Евника - чудодейна. Тимотей бил погубен от навалица с стоманени пръти в 97 година.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР