На 21 февруари сайта Свободна Европа и други медии

...
На 21 февруари сайта Свободна Европа  и други медии
Коментари Харесай

Антон Гицов: Цензурата Factcheck.бг като министерство на истината

На 21 февруари уеб страницата „ Свободна Европа „ и други медии оповестиха, че компанията МЕТА, притежател на " Facebook ", " Инстаграм " и " Тредс " - " Мета платформс " уголемява програмата си за инспекция на обстоятелствата в България, започвайки партньорство с платформата на (АЕЖ)- Асоциацията на европейските публицисти в България- Factcheck.bg. Factcheck.bg щяла в границите на това партньорство да разпознава информация, която има капацитет да бъде погрешна, или с други думи, която може да бъде избрана като дезинформация. От март т.г. Factcheck.bg ще преглежда и прави оценка точността на наличието в България в допълнение на работата, която частната френска осведомителна организация Агенция Франс Прес към този момент прави за наличие на български език. Особено внимание Factcheck.bg ще обръща на информацията във " Facebook ", по този начин и в " Инстаграм ", които са желани от по-младите консуматори.

Според Кристина Христова (дълги години управлявала уеб страницата на в. „ Дневник), която е началник на плана Factcheck.bg и ръководител на Коалицията за медийна просветеност, " Партньорството с " Мета " ни дава опция да работим в поддръжка на тази задача, защото ще ни разреши да се противопоставяме на разпространяването на дезинформацията в една от най-посещаваните обществени мрежи в България “.

Главен редактор на Factcheck.бг Ралица Ковачева, преподавателка в Факултета по публицистика в Софийския университет " Св. Климент Охридски ".

Но против какъв вид дезинформация ще се бори Factcheck.bg, и в тази връзка каква ще е неговата оправдана публично потребна роля?

Дезинформацията както е известно, е съзнателно представянето на някакви обстоятелства или изказвания като достоверни, до момента в който те са погрешни, лъжливи.


Но когато с погрешно изказване се визира репутацията на дадена персона, тази персона няма потребност от това Factcheck.bg да се занимава с клеветническото изказване, наранена персона може да се отбрани сама, като направи опровергаване или даде клеветника под съд. Така да вземем за пример постъпиха Бойко Борисов и Корнелия Нинова, които започнаха да се съдят, а след това се споразумяха и отдръпнаха правосъдните си претенции.


Следователно Factcheck.bg има напълно друга задача, и тя явно е да разобличава не личностната, а политическата дезинформация. Но коя политическа дезинформация? Може би тази, която ни сервират ежедневно политиците?
Съвсем не.


В изявление пред „ Свободна Европа “ от 19 февруари 2022 година Ралица Ковачева по този въпрос разяснява: „ Политическото говорене се родее с пропагандата. Това е напълно различен филм, дето се споделя “.
Интервюиращата я Дамяна Велева и задава въпрос, какви ще бъдат по линия на Factcheck.bg следствията за политици,, който от трибуната на Народното събрание приказват погрешни неща.

-Какви последици имате поради?- задава контра въпрос Ковачева.

- Политически, правосъдни, последици за имиджа на въпросните политици- упорства Дамяна Нинова..

-За да са правосъдни, би трябвало да има съответното законодателство, по което някой да бъде измамен под отговорност за това, което споделя “.- дава отговор госпожа Ковачева.

Както се вижда, госпожа Ралица Ковачева го увърта, политиците може да лъжат и сервират дезинформация, това било политическо говорене, разрешена агитация, и в случай че някой се усеща обиден, с това трябвало да се занимава надлежно законодателство, по този въпрос Factcheck.bg нямал отношение.

Но тогава по кои въпроси Factcheck.bg има отношение?

Ралица Ковачева дава отговор на този въпрос в същото изявление като споделя: “ „ Едни и същи медии и хора популяризират дезинформация, обвързвана с войната на Русия в Украйна. Те употребяват идентичен език и препубликуват едни и същи неща, а скокът в известността им от началото на войната е голям “. Пример за такива разпространители на дезинформация били уеб сайтът pogled.info, Facebook страниците " Мартин Карбовски ", " Кеворк Кеворкян " и други.


В обява в уеб страницата на Factcheck.bg под заглавие „ Фашизъм “ по кремълски “ от 15 декември 2023 година: тя твърди, че в българското обществено пространство в прав текст се прокарват тезите на Кремъл, само че минали през локални представители – този развой носил красноречивото име „ пране на информация “ (information laundering). И тя изобличава „ дезинформаторите “, проповядващи пропагандните клишета на Москва- Валентин Вацев, евродепутатът Иво Христов, Велислава Дърева, Мартин Карбовски, проф. Дарина Григорова. Посочва и уеб сайтове: „ Поглед.бг “, „ Лентата “,„ Епицентър “, който отразил лекцията на Валентин Вацев „ България е на ръба на нацизъм от украински вид “, проведена от придвижване „ Русофили “, уеб страниците „ Гласове “, „ Лентата “, „ Свободно слово “, „ Скандално “, „ Будна епоха “ и други, които също отразили изявлението на Вацев. На 10 април 2022 година в medialog-bg. Ралица Ковачева разобличава и Петър Волгин като „ дезинформатор “: В уеб страницата.com тя се стопира на свое проучване на „ Политически НЕкоректно “ с Петър Волгин, предавано по стратегия „ Хоризонт “ на БНР, и написа, че „ В подтекста на войната в Украйна, главният проучвателен проблем е по какъв начин посредством подмяната на обстоятелствата с отзиви, маскирана като „ плурализъм “, се реализира агитация “.

„ -След като знаем кои са разпространителите на такава агитация и дезинформация в България, какво можем да създадем оттук насетне “- пита я интервюиращата я на 19 ноември 2022 година Дамяна Велева.
„ - Нашата работа като журналисти- дава отговор Ралица Ковачева е изобличаването. Оттук нататък има още два хода съгласно мен. Единият ход е на институциите - от доста години има задоволително сигнали, които демонстрират евентуални обвързаности. Това може да се ревизира, има си служби, уповавам се, в тази страна, те би трябвало да си свършат работата “.
Но това е отпреди година и два месеца, когато. Factcheck.bg е виждала ролята си на „ изобличител “ на политическа „ дезинформация “, която да сервира на „ службите “, който надлежно да се задействат- по какъв начин Раличева Ковачева не разяснява, само че не е мъчно да се предположи- привиквания на разобличените, разпити, забрани, затваряне на уеб сайтове, а може би и правосъдно гонене.


На този стадий. Factcheck.bg към момента не извършва независима роля като цензурен органи. Това в този момент се трансформира, с формалните пълномощия, които придобива тази организация.
Това в този момент се трансформира с новите функционалности на Factcheck.bg, оповестени преди дни.


В екипа на Factcheck.bg са включени: управител на плана, координатор на плана, основен редактор, съветник по работа с бази данни, управител обществени мрежи и четирима публицисти.. Журналистите правят инспекциите и пишат материалите, които основният редактор редактира, преди те да се появят на уеб страницата във финалната си версия. Решенията за това кои изказвания да се ревизират, по какъв начин да бъдат тествани и по какъв начин се пишат инспекциите се вършат взаимно от публицистите и главнияj редактор.


Главният редактор ще има публицистичен надзор върху цялото наличие, оповестено на Factcheck.bg. Factcheck.bg нямало да отстранява изявления, само че когато проверител (кой ще бъде този проверител и на каква основа ще взема решение коя информация е дезинформация тя не пояснява) оцени дадена информация като недостоверна, " Мета " намалява видимостта ѝ във фийда с вести, което предотвратява разпространяването на дезинформация и понижава броя на хората, които я виждат. Страници и домейни, които наново споделят дезинформационни материали, ще виждат спад в разпространяването и ще им бъде отнета опцията да осъществят облаги и да пускат реклами. В допълнение, потребителите биват предупреждавани, когато пробват да споделят изявления, оценени и маркирани като подвеждащи.


Но къде е сигурността, че Factcheck.bg няма да няма самичък да реализира дезинформация, като показва действителни обстоятелства като дезинформация? С този въпрос се занимава с коментар от 21 февруари във вестник „ Труд “ журналистът Виктор Блъсков. Той написа, че уеб страницата на Ралица Ковачева е показала като дезинформация изказванието на Корнелия Нинова, че България ще одобри безграничен брой афганистанци и сирийци, в подмяна на сухопътен Шенген, и че съгласно Factcheck.bg истината била, че България щяла да има отговорности единствено по Дъблинското съглашение. Виктор Блъсков, цитирайки документи r и съглашения контрактувани в Брюксел, стига до заключението, че изказванието на Factcheck.bg по тази причина, че България се задължава да съблюдава само единствено Дъблинското съглашение е „ неистина “ и „ дезинформация “.

И по този начин е явно, че Factcheck.bg се трансформира във значим цензурен орган с пълномощия освен да лишава и лимитира достъпа до информация на българските консуматори на Facebook и Инстаграм- само че и да подхваща репресивни дейности против разпространителите, на това, което тази организация дефинира като „ дезинформация “. Няколко нейни публицисти и основната редакторка, ще вземат решение (с какво право и на какво съображение? ), кое изказване или изнесен факт е „ дезинформация “, ще предизвестяват разпространителите на такава информация, като на процедура ще я цензурират, На потребителят, на елементарния „ човек не може да се разчита да разграничава истината от дезинформацията “, разяснява във фамозното изявление от 19 ноември 2022 година Ралица Ковачева, за това да бъде вярно информиран ще се погрижи Factcheck.bg, който се трансформира в своего рода Министерство на истината, разказано в романа на Джеймс Оруел „ 1984 “.


В началото на юни 2023 година у нас дойде Джеймс Рубин,специален делегат на Държавния департамент, който координира противодействието против опитите за непознато въздействие посредством дезинформация. През bTV Джеймс Рубин посъветва, че „ би трябвало да се сътвори списък, тъй че да се знае кои са рецидивистите. Много от имената на домейните и IP адресите на разпространителите на непозната дезинформация са известни – би трябвало дружно да работим за споделената ни сигурност “.

С ролята на основаването на списък, в който да се включат „ рецидивистите, “, които популяризират дезинформация, явно ще се занимава Factcheck.bg. Цензурен орган, който в допълнение ще лимитира свободата на словото в България.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР