На 21 февруари публиката на Летящият холандец“ във Варна ще

...
На 21 февруари публиката на Летящият холандец“ във Варна ще
Коментари Харесай

Варна ще се срещне за пръв път с Рихардс Мачановскис - най-добрия оперен солист на Латвия

На 21 февруари публиката на „ Летящият холандец “ във Варна ще се срещне за пръв път с Рихардс Мачановскис, отличен с премията „ Най-добър оперен солист на Латвия “. Той ще извърши ролята на Холандеца, вместо оповестения Бьорн Вааг, който заради заболяване не може да взе участие в спектакъла.

Заради злокобно проклинание, да си напомним оперния сюжет, Холандеца е наказан да скита постоянно в океана, до момента в който не откри Сента - девойката, подготвена на всеотдайност за него. В Сента ще се превъплъти Линка Стоянова, която беше брилянтна в тази роля и в предходната варненска режисура. В останалите функции се включват Валерий Георгиев, като годеника на Сента, който тя напуща поради Холандеца, Людмил Петров като моряка Даланд, Артьом Арутюнов като Кормчията и Силвия Ангелова като Мари, дойката на Сента.

В красивата история от тази сантиментална опера на Вагнер известната Вера Немирова, непрекъснат гост-режисьор на Варненската опера, ловко вплита моменти от постковидното съществуване, което трансформира и слага на тестване визиите ни за обикновено другарство. Сценографията на Чавдар Чомаков, костюмите на Павлина Ойстерхус и мултимедията на Димитър Иванов основават ефектната визия, с която „ Летящият холандец “ в допълнение завоюва публиката и на премиерата във Варна, и на Фестивала на оперното и балетно изкуство в Стара Загора в края на м.г.

Динамичната рамка на представлението ще очертаят непрекъснатият гост-диригент на Варненската опера Светослав Борисов и диригентката на хора Надежда Маккюн, дружно с оркестъра и хора на оперния спектакъл.

Роден в Латвия, бас-баритонът РИХАРДС МАЧАНОВСКИС приключва Латвийската музикална академия в класа на Гурис Антиповс. Солистът на Латвийската държавна опера от 2003 година е почетен с годишната премия за опера „ Latvijas Gāze “ „ Най-добър солист 2012 “. През 2013 година получава премията „ Pauls Sakss “ и номинация за Голямата музикална премия за осъществяванията си на романси от Чайковски.

Рихардс Мачановскис работи с Латвийския народен симфоничен оркестър, с който концертира в Латвия, Москва и фестивала в Екс-ан-Прованс. Гастролира в LNOB в Берген (Норвегия), Далхала (Швеция), Бидгошч (Полша), Макао, Талин и други

Обширният му репертоар включва функциите на Холандеца в „ Летящият холандец “, Волфрам в „ Танхойзер “, Лепорело в „ Дон Жуан “, Фигаро в „ Сватбата на Фигаро “, Дон Базилио в „ Севилският бръснар “, Колин в „ Бохеми “, Зарастро във „ Вълшебната флейта “, Лодовико в „ Отело “, Ескамилио в „ Кармен “, Леско в „ Манон Леско “, Сурин в „ Дама Пика “ и др.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР