На 21 декември емблематични места по целия свят ще изгасят

...
На 21 декември емблематични места по целия свят ще изгасят
Коментари Харесай

#LightUpUkraine: Градове по целия свят, сред които и София, изгасят коледните светлини


На 21 декември емблематични места по целия свят ще изгасят коледните светлини в символ на взаимност с Украйна и за набиране на средства за генератори за украинските лечебни заведения.

Светлините на коледното дърво на София, ситуирано пред Народния спектакъл " Иван Вазов ", ще бъдат изгасени в 18 часа. Така София ще откликне на апела към институциите и хората по целия свят да изключат празничните светлини в символ на взаимност с украинския народ, който заради съветската инвазия е изправен пред спиране на електрозахранването тази зима.

Инициативата е и част от акцията за набиране на 10 милиона $ за обезпечаване на 1000 генератора за лечебни заведения в цяла Украйна посредством украинската национална платформа за набиране на средства UNITED24.

Около 10 милиона души са без електричество в Украйна, вреди са нанесени на съвсем 50% от енергийната инфраструктура на Украйна.

Денят е алегоричен - на 21 декември настава астрономическата зима, денят е най-къс, а нощта най-дълга. Кампанията #LightUpUkraine сплотява доста градове по света, измежду които емблематични местоположения – елхата пред Рокфелер център в Ню Йорк, коледното дърво на площад Трафалгар в Лондон, кметството на Париж, катедралата в Кентърбъри и лондонската резиденция на архиепископа на Кентърбъри, елхата в Прага, Пазарния площад във Вроцлав и доста други.

Първото място, което се включи в акцията #LightUpUkraine, беше Карнеги Хол в Йорк. Залата угаси светлините си на 4 декември по време на честването на 100-годишнината на украинската коледна ария „ Щедрик “.

Президентът на Украйна Зеленски приканва за взаимност с Украйна и нейния народ.

„ Когато светлината изгасне, постоянно го приемате като нещо извънредно. Но когато прекараш четири, 10, двадесет часа или даже дни без нея, и започнеш да свикваш с тъмнината - това е най-лошото нещо. Това значи, че светлината не е единственото, което желаят да ти лишават. Стремят се към всичко, което е част от живота ви “, сподели Зеленски.

„ Така живеем в Украйна сега – защитавайки се от зложелател, който пристигна да ни унищожи. Затова в този момент се обръщам към вас, същински другари на Украйна. Имаме потребност от вашата поддръжка! Всеки доктор, който е заставен да работи на мрачно. Всеки татко и всяка майка, които вършат всичко с цел да обезпечат на фамилиите си това, от което се нуждаят – даже в тъмнината. Всеки украинец, който има религия в свободата, макар мрака. Заедно ще спрем тази война! Моля, търсете нови способи да помогнете на Украйна! И благодаря на всички, които милеят за свободата! “, сподели още украинският президент.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР