На 21 декември 2021 г. в 7.30 ч. в Централния

...
На 21 декември 2021 г. в 7.30 ч. в Централния
Коментари Харесай

Мегаакция: Десетки спасяваха закъсал турист при -15°C на Вит...

На 21 декември 2021 година в 7.30 ч. в Централния денонощен пост (ЦДП) на Планинската избавителна работа (ПСС) при БЧК, посредством тел. 112, е получен сигнал за екскурзиант в неопределеност на Витоша, оповестиха от службата, написа " Телеграф ".

Последният контакт с изгубения е бил предната вечер към 22.00 ч., когато същият се е намирал някъде сред вр. Купена и вр. Скопарника.

Поради неприятните метеорологични условия (температура -15°C, мощен вятър и понижена видимост), той споделя на собствен другар, с който приказва по телефон, че ще се върне към изходната точка на неговия преход – с. Железница.

Изчезналият е тръгнал от с. Железница в посока Черни връх към 15.00 ч. на 20 декември, а на идната заран в 7.00 ч. излиза наяве, че към момента не се е прибрал.

Няма връзка и с телефона му. Около 8.00 ч. от база „ Алеко “ излизат двама дежурни планински спасители с моторни шейни, които да огледат маршрутите източно от Черни връх.

Метеорологичните условия са извънредно неприятни – температурата е към -15°C, със мощен СЗ вятър и видимост към 10-20 м. В 10.30 ч. от София потеглят още 10 планински спасители към с. Чуйпетлово със задача да претърсят южните скатове под върховете Черни връх, Скопарника и Ярловски платен.

Междувременно от ЦДП е отправено искане, посредством Групово дело ПБЗН – Министерство на вътрешните работи, към мобилните оператори за локализиране на мобилния телефон на търсения.

Получената информация от тях даде ясна тенденция от коя страна на планината да се проведат издирвателните дейности. Около 14.00 ч. търсения съумява да организира къс диалог по телефона със семеството си и периметърът на търсене беше доста стеснен.

Всичко това даде опция в 18.00 ч. той да бъде открит жив на хипотетичното място, южно от вр. Скопарника, в циркуса на изворите на р. Струма.

Състоянието му е съществено – хипотермия, съществени измръзвания по крайниците и откритите елементи на тялото и извънредно безсилие. Оказана му е незабавна долекарска помощ и след сложен превоз до билото, е претрупан в отоплената кабина на снегоходната машина на РВД.

В 21.00 ч. потърпевшият е предаден на кола за спешна помощ на Спешна здравна помощ, а в 22.25 ч. е признат по неотложност в реанимацията на УМБАЛСМ „ Пирогов “ в устойчиво положение. Акцията завърши в 23.45 ч. след прибирането на всички участващи и извършен анализ на извършената интервенция.

В избавителната акция взели присъединяване 32-ма планински спасители, както и петима планински водачи от Асоциация „ Планини и хора “ (АПХ).

Използвани били три моторни шейни, две снегоходни машини (на РВД и на „ Витоша ски “), всички пет налични автомобила на ПСС в София и доста персонални коли на планинските спасители и планинските водачи от АПХ. Общото времетраене на избавителната акция било 14 часа и 45 минути.

ПСС при БЧК благодари на всички 32-ма планински спасители, на планинските водачи от АПХ, на Групово дело ПБЗН-МВР, на ВИВАКОМ, на РВД и на „ Витоша ски “ за сърцатата работа и скъпата помощ, с помощта на която било допустимо спасяването на човешки живот.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР