На 21 август министърът на отбраната Тодор Тагарев посети Одеса

...
На 21 август министърът на отбраната Тодор Тагарев посети Одеса
Коментари Харесай

Министър Тагарев в Одеса: България ще продължи да подкрепя Украйна

На 21 август министърът на защитата Тодор Тагарев посети Одеса и се срещна с министъра на защитата на Украйна Олексий Резников.

След формалните диалози двамата министри дадоха взаимна конференция. Министър Тагарев изрази признателност за топлото посрещане в Украйна и акцентира смисъла на персоналния контакт за подсилване на двустранното съдействие, оповестиха от пресцентъра на министерството.

В подтекста на съветската експанзия против Украйна министър Тагарев уточни, че средата за сигурност е мощно променена, откакто през февруари 2022 година бяха атакувани основите на европейската архитектура за сигурност.

България поддържа законните дейности за отбрана от съветските военни дейности и възобновяване на териториалната целокупност и суверенитета на Украйна.

„ Руските провокации в Черно море препятстват свободното мореплаване, усилват риска от произшествия и от ескалация на напрежението. В тези условия тясната съгласуваност на напъните с крайбрежните ни съдружници Румъния и Турция има за цел да се ускори наблюдението и ситуационната ни информираност “, уточни той.

„ Страната ни е солидарна с украинските старания, както на двустранна основа посредством оказване на политическа, филантропична и военно-техническа поддръжка, по този начин и в границите на участието си в НАТО, Европейски Съюз и Организация на обединените нации.

В тази връзка взетото решение за прекосяване от двуетапен към едноетапен развой на присъединение на Украйна към НАТО удостоверява, че мястото й е в евроатлантическото семейство “, увери министър Тагарев.



„ България ще продължи да оказва всестранна поддръжка на Украйна. Ангажиментът ни остава хладнокръвен и се основава на споделените ни полезности и вековните ни исторически връзки “, сподели министър Тодор Тагарев в умозаключение.

Министърът на защитата на Украйна Олексий Резников благодари на България за оказаната помощ и изрази паника от дейностите на Русия в Черно море, като акцентира стратегическото значение на зърнената договорка, защото продоволствената рецесия по света е и рецесия на сигурността.

В рамките на визитата си в Одеса министърът на защитата Тодор Тагарев бе посрещнат от генералния консул на Република България Светослав Иванов, организира диалози с представителите на българската диаспора и им подари български книги.

По-късно той посети военна база на украинските военноморски сили и постави цветя на Паметника на починалите моряци в руско-украинската война.



 
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР