На 21 април се изпълват 40 дни от блажената кончина

...
На 21 април се изпълват 40 дни от блажената кончина
Коментари Харесай

40 дни от кончината на патриарх Неофит

На 21 април се изпълват 40 дни от блажената кончина на българския патриарх и Софийски митрополит Неофит (15.10.1945 - 13.03.2024), оповестяват от Българската патриаршия.

По решение на Светия синод на Българската православна черква - Българска патриаршия (БПЦ-БП), на 21 април, неделя, от 9:00 ч. в митрополитския катедрален храм " Св. великомъченица Неделя " в София, ще бъде отслужена архиерейска заупокойна света литургия, след която, към 11:00 ч., ще има и панихида.

" Бог да елементарни и упокои блаженопочиналия ни първойерарх в селенията на праведните, да го запише в книгата на живота и настани при светиите! Вечна да пребъде светлата му памет! ", се споделя в известието от БПЦ-БП.

Заупокойна молитва за 20 дни от блажената кончина на българския патриарх и Софийски митрополит Неофит беше отслужена на 1 април на гроба на Негово Светейшество, който е при митрополитската катедрала " Св. великомъченица Неделя " в София.

Траурната работа се водеше тогава от наместник-председателя на Светия синод на Българската православна черква - Българска патриаршия (БПЦ-БП) - Врачанския митрополит Григорий.

Преди това, в храма " Св. Марина " в двора на Софийската митрополия, отслужихме панихида, след която дойдохме до гроба на Негово Светейшество и отслужихме трисагий - заупокойна молитва, тъй като през днешния ден се навършват 20 дни от кончината на Негово Светейшество българския патриарх и Софийски митрополит Неофит, сподели тогава наместник-председателят на Светия синод на БПЦ-БП Врачанският митрополит Григорий.

Той заяви, че н 40-ия ден от кончината на Негово Светейшество патриарх Неофит ще има свещенодействие в митрополитската катедрала " Св. Неделя " и се чака в него да взе участие целият Свети синод.

На 16 март България изпрати в последния му земен път Негово Светейшество българския патриарх и Софийски митрополит Неофит. Той умря на 13 март в 22:22 ч. след дълготрайно боледуване във Военномедицинската академия (ВМА-София) в резултат на многоорганна непълнота.   

На съвещанието на 19 март на Светия синод, според член 42, алинея първа от Устава на Българската православна черква за наместник-председател на Светия синод на БПЦ-БП, единомислещо беше определен Негово Високопреосвещенство Врачанският митрополит Григорий. Това сподели тогава пред публицисти в Синодалната палата Старозагорският митрополит Киприан, който е представител на Светия синод на БПЦ-БП.

Той посочи, че наместник-председателят на Светия синод ще извършва и отговорностите на Софийски митрополит.

Светият синод на Българската православна черква - Българска патриаршия (БПЦ) заседава тогава, с цел да бъде определен наместник-председател на БПЦ-БП, който в идващите четири месеца да управлява църквата, до момента в който бъде определен новият български патриарх.

В същия ден Светият синод реши на 30 юни 2024 година да бъде призован Патриаршески изборен църковен събор за избор на нов български патриарх. На 20 юни тази година да бъде свикано преднамерено съвещание на Светия синод на съображение член 45, алинея 1 от Устава на БПЦ-БП, на което да бъдат определени трима епархийски митрополити - претенденти за патриаршеския трон, които дават отговор на условията по член 40 от Устава на Българската православна черква - Българска патриаршия, беше решено също на 19 март от Светия синод.


 

FaceBookTwitterPinterest
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР