На 21 април „Господари на ефира“ споделят интересен експеримент, с

...
На 21 април „Господари на ефира“ споделят интересен експеримент, с
Коментари Харесай

За генезиса на фейка и опита на „Господари на ефира“


На 21 април „ Господари на ефира “ споделят забавен опит, с който съгласно думите на репортера Виктория Симеонова целят да ревизират „ има ли сериозно мислене у потребителите на обществените мрежи у нас и работи ли то в сериозни обстановки “.

Изфабрикуваният от „ Господарите “ материал, „ показващ “ по какъв начин президентът на Украйна Володимир Зеленски „ вечеря с нацистите от Азов “ придобива необятна известност, откакто преди този момент е споделен във Facebook от подправен профил, основан за задачата още веднъж от „ Господарите “.



Елементарен и не изключително новаторски образец за това, по какъв начин една подправена информация се „ легализира “, споделена от консуматори в обществената мрежа и се трансформира след това в „ вест “.



Въпросният фалшив е споделен в уеб страницата на с експлицитната забележка, че това е видео, за което се твърди, че показва обстановка. Споделеното наличие не претендира да потвърди истинността на видеото, а да покаже каква информация се популяризира измежду обществото.

В случая обаче екипът на „ Господари на ефира “ упреква публицистите в телевизия „ Евроком “, че популяризират подправена вест. Не единствено това. Споменават дадения дни преди този момент на шефа на телевизия „ Евроком “ златен скункс още веднъж с изказванието за разпространяване на подправена вест. ВНИМАНИЕ! Твърдение, което не е правилно. Използваният случай да бъде връчен златният скункс е присъединяване на политическия анализатор Пламен Пасков в предаването „ Делници “, което се излъчва НА ЖИВО и мъчно може да бъде „ следено “ - това са негативите, само че и позитивите на предаването онлайн. Видеото, което съгласно Пасков е инсценировка от страна на украински бойци, няма нищо общо с войната в Украйна, а е част от музикален клип, сниман доста преди този момент. Информацията, предоставена от госта в студиото, е сложена под подозрение от страна на водещия на предаването Николай Колев, който даже пита: „ Вие съществено ли? “. Въпросното наличие по никакъв метод не е „ легализирано “ като истина нито в емисията „ Новини “ на телевизия „ Евроком “, нито в уеб страницата на медията.

За разлика от основаната с „ положителни “(?) планове подправена вест от страна на „ Господари на ефира “, която към момента се популяризира и „ осведоми “ в обществените мрежи и Youtube и носи доста по-голяма заплаха поради самото ѝ съществуванe - съпоставено с резултата на образователния репортаж на Виктория Симеонова, който няма да има по този начин дълготраен медиен живот. Това - като професионални публицисти, уверени сме, знаете.

В осведомителната лавина, която ни залива от началото на войната в Украйна, разпространяването на подправена, пропагандна информация, умишлена дезинформация и ограничение на свободата на словото, телевизия „ Евроком “ е една от дребното медии в България, която се стреми да остане справедлива, като показва гледните точки на двете страни в спора. Тази задача се оказва изключително огромно предизвикателство, когато погрешното наличие се популяризира от формалните източници на двете враждуващи страни, в комбиниране със сериозното ограничаване на медиите. Фалшиви вести бяха изречени и от страна на Русия, и от страна на Украйна, а тълкуването на задачите за тези дейности не може да бъде друго според от поддръжката към една от страните. Примери за това „ Господари на ефира “ могат да открият сами. Призоваваме ги, обаче, да не ги популяризират съзнателно, каквато и да е задачата им.

Медиите в България, както цялото общество, откриха метод да се разделят и във връзка с войната в Украйна. Да градиш имидж, употребявайки същия съдбовен инструмент, против който твърдиш, че се бориш, е меко казано безсрамен и популистки опит за реализиране на временен интерес от страна на аудиторията. И сигурно е всичко друго, само че не и битка с подправените вести и дезинформацията, сътрудници.

Всеки публицист, претендиращ за професионализъм, знае какъв брой е мъчно да достигнеш до истината в изключителна обстановка на рецесия. Истинска рецензия заслужава не позволената неточност, а липса на на опровергаване на подправената информация.

„ Господари на ефира “ имат добър опит с фабрикуването на подправени вести с избрана цел. Такава беше „ новината “, инсценирана от репортера Димитър Върбанов през 2018 година. Умишлена, редактирана и показана пред аудиторията за истина. Нека не бъдем с краткотрайна памет при показване на информацията, сътрудници.



Между другото, журналистическата нравственос и колегиалност бяха повода телевизия „ Евроком “ да не „ яхне “ вълната против Димитър Върбанов и „ Господари на ефира “. Нещо, което в тази ситуация не следим. Странни журналистически стандарти.

И без ненужно напрежение, сътрудници, дано опитаме дружно да се борим за истината и по този начин мъчно постиганата обективност в този миг, а не вместо това да трупаме дивиденти на непознат тил, като се трансформираме в произход на фалшив.

Редакцията „ Новини “ на телевизия „ Евроком “ е постоянно отсреща за противоположна връзка и забележка при положение, че е позволила да популяризира погрешна, непълна, субективна или подвеждаща информация и не се тормози да се извини на своята публика за позволена неточност. Само и само - в полза на истината.

С почитание,

Боряна Райчева

гл. редактор „ Новини “

Телевизия „ Евроком “

Източник: eurocom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР