На 21 - 22 юни 2018 г. София бе домакин

...
На 21 - 22 юни 2018 г. София бе домакин
Коментари Харесай

Как да спрем трафика на кокаин от Латинска Америка

На 21 - 22 юни 2018 година София бе хазаин на юбилейната 20-та среща на високо равнище в границите на Механизма за съгласуваност и съдействие по въпросите на опиатите сред Европейския съюз и Общността на латиноамериканските и карибските страни (ЕС - СЕЛАК). Участваха представители на страните от двата района, както и представители на Европейската комисия, Европейската работа за външна активност, Европейския център за наблюдаване на опиатите и наркоманиите, Европол и Програмата COPOLAD. Събитието бе част от календара на Българското председателство на Съвета на Европейски Съюз и бе проведено взаимно от министерството на вътрешните работи и министерството на опазването на здравето.

Специален акцент по време на полемиките бе подложен върху взаимните ограничения за противопоставяне на предлагането на опиати в така наречен „ тъмна мрежа “, която дава опция за реализиране на анонимни покупко-продажби, както и създаването и използването на обществени и здравни стратегии за понижаване на търсенето на опиати.

Българското председателство работи интензивно през миналите шест месеца по двете тематики, които бяха измежду предпочитаните в област „ Вътрешни работи “. Изготвен бе финален документ на тематика „ Наркотици и Даркнет “ (Drugs and Darknet) с рекомендации и насоки с неофициален темперамент за бъдещата работа в битката с това събитие, а във връзка с понижаване на търсенето, на извършения през март Съвет „ Правосъдие и вътрешни работи “ бяха признати Заключения на Съвета на Европейски Съюз за „ Алтернативи на насилствените ограничения “, които предизвикват работата на страните в тази област.

„ Борбата с опиатите е предизвикателство пред сигурността на всяка страна. Взаимодействието сред цели райони е от особена значимост за ефикасното противопоставяне на трафика и търговията с опиати “, съобщи при разкриване на срещата заместник-министърът на вътрешните работи Стефан Балабанов. Той акцентира основното значение на партньорството сред Европейски Съюз и СЕЛАК за реализиране на общи стандарти, съгласувани дейности и политики в региона на опиатите.

Наред със стратегическите въпроси, свързани със съществуващото съдействие, участниците в срещата разискаха ситуацията в двата района по линия на опиатите и обмениха информация за национални тактики, опит и положителни практики. В края на срещата бе признат годишен отчет за дейностите в границите на Механизма за съгласуваност и съдействие, както и взаимна декларация, потвърждаваща ангажираността на двата района с продължаването на сполучливото съдействие.

Европейският съюз и страните от района на Латинска Америка и Карибския басейн споделят стратегическо партньорство, основано през 1999 година, което се ускорява сензитивно през последните години. Двата района си сътрудничат тясно на интернационално равнище по необятен кръг от въпроси и поддържат натоварен политически разговор на всички равнища. Европейски Съюз подкрепя съдействието посредством осъществяване на районни и тематични стратегии в обособени области.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР