На 20 юни от 18.00 часа на Римския стадион е

...
На 20 юни от 18.00 часа на Римския стадион е
Коментари Харесай

Дни на тракийската култура“ от 20-и до 26 юни в Пловдив

На 20 юни от 18.00 часа на Римския стадион е формалното разкриване на фестивала с концерт " Среща на цивилизации “. На пловдивчани за първи път ще се показа благосъстоянието на хетската просвета с концерт на Хетски отбор и осъществявания онлайн на исторически хетски принадлежности и дефиле " Следите на хетите “, на костюми с изображения  от хетски релефи със модерна акомодация.

На откриването на фестивала акцент ще бъде детското творчество, показано от Ансамбъл " Престо “ при НУМТИ " Добрин Петков “ с началник Пенчо Пенчев и Арт група “Славена " -Пловдив с живописен началник Мирослав Караделев.

Фестивалната стратегия обгръща две посоки – Музика и Слово – показани от интернационална научна конференция “Когато Слънцето беше господ ", концерти, театрални постановки,  изложения,  лъчение на филми, демонстрации.

На 22 и 23 юни 2018 г в Културен център " Тракарт “ се открива интернационална научна конференция " Когато Слънцето беше господ “, в която ще вземат участие изтъкнати учени траколози и културолози - проф. дин Валерия Фол, проф Иван Маразов, проф. др.Тайфун Йълдъръм /Турция/, проф. д.изк. Ваня Лозанова, проф. Дамян Попхристов и други

Пловдив, като географски център на Тракия, е бил и е център на тракийската просвета и има историческата задача да съхранява, изследва и показва материалното и нематериално завещание на траките. Най-старият жив европейски град, по натурален път на взаимно опознаване, сплотява и показва Балканската диаспора и акцентира общите ни културни корени, обичаи и ритуали.

В програмата интерес провокират изложбите:

·         Изложба “Пътешествие във времето ", отдадена на 85 год. от рождението на проф. Александър Фол;

·         Фотоизложба " Неразказаната приказка за българската история " ;

·         Фотографска галерия и презентации " Танци, музика и костюми на хетите “,

·         Изложба на пластични изкуства “Хетите в пластовете на Анадола “;

·         Изложба с копия на аксесоари, музейни експонати от изкуството на хетите, Турция.

Филмите, които ще се показват на публиката са на Цветан Симеонов -  журналист, сценарист и режисьор, създател на повече от 50 документални кино лентата. Част от тях са отличени с Grand Prix на влиятелни интернационалните конгреси.

Театралната режисура " Сердарят “ (Войводата, защитникът) на Група " 12+3 “ – актьорско майсторство към ПУ " Паисий Хилендарски “ е включена в програмата на фестивала на 21 юни от 17.30 часа.

" Сердарят “ е написан от Григор Пърличев на катаревуса – средновековния гръцки книжовен език. Поемата печели лавров венец на поетическия конкурс в Атѝна през 1860 година. Призът тогава е равносилен  на днешната Нобелова премия за литература.

Музикалните осъществявания на Дамски Хор " Тримонциум “с диригент Ваня Атанасова и Девическа хорова групировка " Евмолпея “ с диригент Рада Славинскаса са част от музикалната стратегия, а в последния ден на фестивала " Дни на тракийската просвета “ ще бъдат връчени наградите от оповестения преди три месеца книжовен конкурс " Наследници на траките “.

Международният фестивал " Дни на тракийската просвета “ е част от Календара на културните събития на Община Пловдив. Реализирането му способства за по-обстойно показване на тракийското завещание и сродни до него култури, основава и укрепва мостове за бъдещи взаимни научни и културни действия.

Проектът е част от културните събития, отдадени на 2018 -  Европейската година на културното наследство и се реализира с поддръжката на Община Пловдив в поддръжка на Пловдив - Европейска столица на културата 2019 и в партньорство с Институт по балканистика с център по тракология към Българска академия на науките, Генерално консулство на Република Турция в Пловдив.

Входът за всички събития е свободен.
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР