На 20 юли 1973 г. големият китайски актьор Брус Лий

...
На 20 юли 1973 г. големият китайски актьор Брус Лий
Коментари Харесай

80 години от рождението на Брус Лий

На 20 юли 1973 година огромният китайски артист Брус Лий е откаран в болница. Най-голямата екшън легенда на Хонгконг е разгласен за мъртъв незабавно, когато го докарват в болничното заведение, а аутопсията демонстрира, че има оток на мозъка, макар че няма забележими пострадвания.

Той е единствено на 32 години. Така Китай и международното кино губи един от най-значимите артисти от филмите с бойни изкуства. Ако беше оживял, през днешния ден Брус Лий щеше да навършва 80 години.

Снимка: Getty Images

Истинското му име е Лий Юен Кам

Според китайския календар той е роден в Годината на дракона в болница в китайския квартал на Сан Франциско. Когато е на три месеца родителите му се връщат в Хонконг.

Лий стартира актьорската си кариера преди да проходи. В първата си екранна роля „ играе “ бебе, което носят на ръце. През 1950 година 9-годишният Лий получава и първата си основна роля в китайския филм „ Хлапето “.

Малкият Брус Лий не е измежду най-хубавите възпитаници – изкарва неприятни оценки и непрекъснато го санкционират за неприятно държание, което принуждава родителите му да го реалокират в друго учебно заведение.

Проблем пред момчето е, че родителите му не са чисти китайци, а имат европейска кръв във вените си, което кара останалите деца да го виждат като по-нисш.

Малкият Лий постоянно влиза в ръкопашни борби със съучениците си и татко му взема решение, че най-хубавият метод за деяние е да запишат дребното момче на някакъв тип бойно изкуство.

Когато е на 18 години Брус Лий за следващ път влиза в ръкопашен пердах, само че този път съперникът му има връзки с проведената престъпност в Китай и животът на момчето е изложен на действителна заплаха. За да го защищити, татко му го изпраща в Съединени американски щати.

Снимка: Getty Images

През 1966 година Брус Лий стартира да се снима в американския ефирен сериал „ Зеленият стършел “, който продължава единствено един сезон (26 епизода), само че става шлагер и донася извънредно огромна известност на младия китаец. Това е първата американска продукция, която демонстрира китайски бойни изкуства.

На уеб страницата може да прочетете още любопитни обстоятелства за артиста:
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР