На 20 януари, четвъртък, Западноафриканският регионален блок ECOWAS изрази загриженост

...
На 20 януари, четвъртък, Западноафриканският регионален блок ECOWAS изрази загриженост
Коментари Харесай

ECOWAS се тревожи за Африка след напускането на Нигер, Мали и Буркина Фасо

На 20 януари, четвъртък, Западноафриканският районен блок ECOWAS изрази угриженост от. Това решение нарушава разпоредбите за овакантяване на блока и в допълнение подкопава интеграцията и стабилността в района , обявиха министрите на страните членки, представени Ройтерс.

Напускането на трите страни съставлява сериозна опасност за ECOWAS, който към този момент се бори с рецесията на демокрацията в Западна Африка. Предишните военни преврати в Мали и забавянето на изборите в Сенегал също способстват за напрежението в района.

Председателят на Комисията на ECOWAS, Омар Турей, съобщи, че блокът е подготвил меморандуми за разглеждане на последствията от напускането на Нигер, Мали и Буркина Фасо. Съветът на ECOWAS стартира закрито съвещание, с цел да прегледа групов отговор на рецесията.
 Африканският съюз прикани за разговор сред ECOWAS и Нигер, Мали и Буркина Фасо
Африканският съюз прикани за разговор сред ECOWAS и Нигер, Мали и Буркина Фасо

Намерението на триотот да напусне блока е удар върху напъните за районна интеграция

Военните водачи на трите страни упрекнаха ECOWAS в прекалено налагане на наказания след превратите, в това число затваряне на границите. Те обявиха, че напущат блока без закъснение, защото се усещат необвързани от изискванията на контракта.

След и макар глобите, договарянията и заканите за военна интервенция, военните водачи не съумяха да дават явен график за връщане на страните към конституционно ръководство.

Вместо това те втвърдиха своята изразителност против блока и го упрекнаха, че е повлиян от външни сили. Трите страни също прекъснаха военните връзки и връзките си за съдействие с някогашния колонизатор Франция и се обърнаха към Русия за поддръжка в региона на сигурността.

Тримата военни водачи в Мали, Нигер и Буркина Фасо настояват, че желаят да възстановят сигурността преди организирането на избори, защото трите народи от Сахел се борят за преодоляване на протести, свързани с " Ал Кайда " и " Ислямска страна ".

Отлагането на изборите в Сенегал съставлява спомагателна опасност за районната непоклатимост. ECOWAS изрази угриженост по този мотив и прикани за неотложно решение на обстановката.
 Нигер приключи съдействието с организацията на франкофонските народи
Нигер приключи съдействието с организацията на франкофонските народи

88-членният орган постоянно е бил употребен от Франция като инструмент за отбрана на френските интереси
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР