На 20-ти ноември, Световния ден на детето, на който е

...
На 20-ти ноември, Световния ден на детето, на който е
Коментари Харесай

Какво искат учениците?

На 20-ти ноември, Световния ден на детето, на който е призната Конвенцията за правата на детето на Организация на обединените нации, в София се организира деветото издания на младеджки конгрес Voice It.

Събитието се провежда годишно от Национална мрежа за децата (НМД) взаимно с Младежка мрежа „ Мегафон “ на НМД и, както всяка година, даде опция на децата да изразят своето мнение по значимите за тях въпроси и да вземат участие в решаването на проблемите като влязат в дируктна полемика с представители на законодателната и изпълнителната власт.

Форумът беше открит от министър-председателя на Република България акад. Николай Денков.

Voice It 2023 беше под надпис “Какво желаят учениците ” и се концентрира върху три тематики, които младежите от “Мегафон ” сами дефинираха като значими за тях: Тормоз, Учебна стратегия и Спорт и здравословно хранене. Над 260 възпитаници от четири града в България участваха в предварителните закрити сесии, с цел да формулират дружно съответните въпроси, които насочиха към политиците в формалната част на събитието в границите на три дискусионни панела по трите фокусни тематики, модерирани от журналиста и известен влогър Флора Стратиева.

Акад. Николай Денков: „ Учебните стратегии и извънкласните действия са нещо, което би трябвало да върви ръка за ръка, с цел да бъде учебното заведение пълноценно. Училището би трябвало да бъде не просто място, на което отивате учителите да ви преподават материал, а мястото, в което се занимавате с неща, които са значими и потребни за вас. “.

„ Като обществено виновна компания поддръжката ни за младежкия конгрес VOICE IT  e израз на устрема ни да бъдем сътрудник в обществения разговор за едно по-добро на следващия ден.

За нас е значимо да чуем гласа на вашите упования и потребности, с цел да можем да откликнем с благоприятни условия точно тук, в България. Пожелавам ви градивна полемика, смели хрумвания и високи цели. “, сподели Катерина Шопова, шеф „ Човешки запаси “ на Лидл България.

„ Важно е да запомните: Светът, в който през днешния ден живеете не е задоволително добър! Имате право да желаете повече – от възрастните, от политиците, от хората с власт!  Имате право да желаете по-добър и по-справедлив свят! Имате право на приемане, схващане и поддръжка в компликациите! Имате право на по-добра среда в учебно заведение, повече свободно време, повече благоприятни условия, повече присъединяване! Гласът на мрежата е по-силен, когато вие сте с нас! Нека всичко, което през днешния ден измечтаете, на следващия ден се трансформира в решения! “. С тези думи посрещна младежите в залата Антоанета Иванова, ръководител на УС на НМД.

Али от Младежка мрежа „ Мегафон “ насочи следнот опослание: „ Най-важното за мен в този момент е да чуваме децата и младежите, да не се уморяваме да поставяме това изпитание непрекъснато, тъй като то в действителност не е елементарно нещо, само че пък е единственият метод думите „ децата са най-важни “ да се изпълнят със наличие и да носят смисъл. “

В диалога с младежите за образователната стратегия, учебния тормоз и спорта и здравословното хранене на учениците присъединяване взеха заместител министър на труда и обществената политика госпожа Елка Налбантова, заместник-министъра на опазването на здравето доцент Михаил Околийски и Илина Мутафчиева, депутат и член на Парламентарната комисия по въпросите на децата, фамилията, младежта и спорта, Емилия Иванова, наставник по стратегия „ Училища за образец “ във Фондация „ Задено в час “, Екатерина Йосифова, съучредител на Фондацияя „ За храната “, както и младежите от „ Мегафон “: Али, Денис, Еди, Теменужка, Ния, Тиана и Лора.

Младежите насочиха към представителите на иституциите директни и даже провокативни въпроси. Сред тях: „ Как бихте потъпили, в случай че вашето дете е тормозило друго дете? “, „ Как, съгласно вас, би трябвало да се промени просветителната система, с цел да имат учениците по-високи резултати на ДЗИ? “, „ Защо в лавките не се предлага здравословна храна? “, „ Има ли късмет в българското обучение да се вкарат предмети, които да бъдат ориентирани към обособените ползи на ученика и да го приготвят за живота? “.

След полемиките на сцената родителите, специалистите, работещи с деца и политиците в залата бяха провокирани с онлайн въпросник с въпроси от образователния материал от 7 до 12 клас. Така по занимателен метод възрастните бяха сложени “в обувките на децата ”, с цел да усетят през личен опит биха ли се справили на мястото на младежите поради метода на поднасяне на материала и условието за наизустени познания, които не носят практическа изгода в ежедневния живот нито на деца, нито на възрастни. Един от въпросите беше “Как се назовава нов стадий в природоползването, при който взаимоотношението сред природата и обществото е уравновесен? ”, а вероятните отговори: Географски детерминизъм, Географски енвайроментализъм, Географски посибилизъм или Географски индетерминизъм.

Част от събитието беше и панела “Уменията на бъдещето ”. В него присъединяване взеха участници от младежките стратегии на Лидл България, както и специалисти по човешки запаси в компания, която е притежател на Сертификат “Приятел на детето ” от НМД и корпоративен сътрудник на тазгодишното издание на Voice It. В панела бяха показани опциите за ранно кариерно насочване при бързооборотната търговия, с какво юноша без предишен трудов опит може да притегли вниманието на работодателите, какви са уменията на бъдещето и с какво е значимо образованието за професионалното развиване на всеки младеж. Сред гостите на събитието в залата бяха чиновници на Лидл България дружно със своите деца, с цел да им покажат, че и децата имат право на мнение, могат да излагат позицията си и да адресират към институциите своите претенции.

Voice It 2023 беше излъчен и онлайн във Facebook страницата на Национална мрежа за децата.Видеозапис от причините, които пребориха младежи и политици може да бъде забелязан тук.

В края на конферентния ден гостите на събитието имаха опция да беседват с специалисти в изложбената зона с щандове на организации и компании.

Деветото издание на годишния конгрес на Младежка мрежа “Мегафон ” на НМД се организира и с поддръжката на УНИЦЕФ България и Проект „ ENROLL – ангажиране на младежи и възрастни в цивилен активизъм в региона на върховенството на правото на локално равнище “, подсилен от USAID и Dexis. Благодарение на плана ENROLL, VoiceIt 2023 сложи специфичен фокус и върху тематиката за детското и младежко присъединяване като поръчител за върховенството на правото в България.
Източник: plovdiv-online.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР